Inleiding artikelgegevens voor boekverkopers - retailers

Inleiding

Voor het presenteren van artikelen in de etalage van een webwinkel en voor het juist en volledig tonen van de gegevens van de boeken is het belangrijk dat gebruik wordt gemaakt van standaards in de uitwisseling van gegevens. Voor boeken is ISBN al 45 jaar de internationale standaard voor het uniek identificeren van een uitgave van een boek, (en onder beheer van het International ISBN Agency te Londen). Bureau ISBN is binnen Nederland verantwoordelijk voor de toepassing van het ISBN en voor eenduidig en gestandaardiseerd vastleggen de titelgegevens van de boeken met een ISBN. ONIX is al jaren de internationale standaard voor het uitwisselen van de gegevens van de boeken met een ISBN, (en onder beheer van EDItEUR). CB faciliteert als spin in het web van de Nederlandse boekenbranche Bureau ISBN en vertegenwoordigt Nederland binnen EDItEUR.

Het doel van het bericht

Dit document beschrijft de aanlevering van artikelgegevens door het CB aan boekverkoper, uitgevers en andere derde partijen. Deze gegevens aanlevering is gebaseerd op de internationale ONIX 3.0 standaard. In dit document voor de verschillende aspecten van de gegevensuitwisseling beschreven zoals die wordt gebruikt vanuit de systemen van CB ten behoeve van het inlezen in de systemen van de afnemers van de titelinformatie van CB.

Gegevens van boeken worden regelmatig aangepast. een nieuw boek wordt al aangekondigd voordat het is verschenen. Bij verschijnen van het boek worden de gegevens gecontroleerd en compleet gemaakt door Bureau ISBN. Prijzen en beschikbaarheid kunnen wijzigen in de loop van de tijd. Er wordt aanvullende informatie toegevoegd door de uitgever zoals cover, leesfragment, boekbeschrijving, trefwoorden, recensies. Dagelijks worden de mutaties doorgegeven naar de boekverkopers in ONIX mutatiebestanden. Voor het up to date houden van de gegevens over het boek in de webwinkel het belangrijk om dagelijks de mutaties te verwerken.

Gebruik document

De volledige ONIX 3.0 berichtdefinitie is zo opgebouwd dat de geneste structuur, met blocks, composites en elementen (tags) zichtbaar is in de inhoudsopgave. Hiermee wordt tevens de volgorde van de composites en elementen weergegeven. Vanuit de inhoudsopgave kan eenvoudig worden doorgeklikt naar het betreffende onderdelen.

Zoekadvies 

Zoeken kan het best vanuit de inhoudsopgave op hoofd- en sub-pagina of door gebruik te maken van de functietoets F3 of CTRL + F op de betreffende pagina en niet het zoekveld rechts bovenaan in het CB Wiki scherm (zie onderstaande schermprint). Het document is opgebouwd uit diverse componenten, bij zoeken via het zoekveld wordt er gezocht in de componenten database en verlaat u het document en daarmee ook het overzicht op de structuur van de gebruikershandleiding en berichtdefinitie.