Afhankelijk van moment overgang ONIX versie 3.0.8 naar nieuwe versie
Verwijderen verouderde elementen
Data-elementen die al geruime tijd, soms jaren, als verouderd zijn bestempeld, worden door EDItEUR definitief verwijderd en zullen in nieuwe ONIX-release niet meer geaccepteerd worden. Deze verwijdering vermindert de complexiteit van het ONIX-schema.
Elementen kunnen verwijderd worden uit elke toekomstige nieuwe release van het XSD-schema en alle ONIX-gebruikers moeten proberen het gebruik ervan zo snel mogelijk te beëindigen
Dit heeft gevolgen voor uitgevers die ONIX-berichten bij CB aanleveren!
Na de overgang van de huidige ONIX 3.0.8 versie naar een nieuwe ONIX-versie, bij CB gepland in Q1-2025, worden de ONIX-berichten gevalideerd tegen de nieuwe versie van het XSD-schema. Als in de ONIX berichten deze elementen zijn opgenomen wordt het ONIX-bericht als niet valide gezien en zal dan worden afgekeurd.
Betreft de volgende volgende elementen, deze worden in de huidige versie door CB genegeerd:
In de <Header> 3 ‘Default…’elementen <DefaultLanguageOfText>, <DefaultPriceType> en < DefaultCurrencyCode>
<AudienceCode>
<Conference> (en de inhoud daarvan)
<CurrencyZone>
<PromotionContact>
<Reissue> (en de inhoud ervan)
<Gender>
<DateFormat>
Extra informatie <DateFormat>
<DateFormat> Hiervoor geldt dat de notatie zoals onderstaand door CB geaccepteerd/gebruikt wordt. dateformat dient als XML-attribuut te worden doorgegeven zoals in onderstaand voorbeeld. <DateFormat>-tag niet meer toegestaan. CB accepteerde de tag nog naast XML-attribuut. Van toepassing bij alle composites waarbij een ‘***Date’ wordt gecommuniceerd
Afhankelijk van moment overgang ONIX versie 3.0.8 naar nieuwe versie
Verplaatsen elementen
Elementen kunnen verplaatst worden bij elke toekomstige nieuwe release van het XSD-schema en alle ONIX-gebruikers moeten proberen het verplaatsing zo snel mogelijk door te voeren
Dit heeft gevolgen voor uitgevers die ONIX-berichten bij CB aanleveren!
Na de overgang van de huidige ONIX 3.0.8 versie naar een nieuwe ONIX-versie, bij CB gepland in Q1-2025, worden de ONIX-berichten gevalideerd tegen de nieuwe versie van het XSD-schema. Als in de ONIX berichten deze elementen nog op de 'oude' plaats staan wordt het ONIX-bericht als niet valide gezien en zal dan worden afgekeurd.
Dit betreft onderstaande elementen
<SalesRestriction> buiten het <SalesRights> composite binnen blok 4 wordt niet meer toegestaan dit moet binnen het <SalesRights> composite
<UnnamedPersons> definitief verplaatst. Deze moet nu opgegeven worden vóór de andere Contributor/Betrokkene elementen. zie hiervoor Diagram Contributor
Diagram Contributor
09-12-2024
ProductContact
General Product Safety Regulation (GPSR)
Vanaf 13 december 2024 treedt in de Europese Unie de verordening General Product Safety Regulation (GPSR) in werking. Deze vervangt de bestaande productveiligheidsrichtlijnen en vereist voor het eerst dat aan fysieke producten een ‘verantwoordelijke marktdeelnemer’ wordt toegewezen om aan productveiligheidsnormen te voldoen. Ten behoeve van de registratie van de contactgegevens wordt het ProductContact composite opgenomen
European Accessibility Act (EAA) Wordt uitgesteld naar januari 2025, exacte datum volgt in december. Vanuit de Metadata werkgroep is er een werkgroep Metadata Toegankelijkheid gestart, zodat we door de hele keten de implementatie goed op elkaar kunnen laten aansluiten.
Met de komst van de Europese Toegankelijkheidsakte (European Accessibility Act, afgekort: EAA) zullen e-books en bijbehorende leessoftware vanaf 28 juni 2025 aan specifieke toegankelijkheidseisen moeten voldoen. Deze wetgeving heeft betrekking op digitale producten, waaronder websites, elektronische boeken en de daarbij behorende hard- en software. De wet schrijft voor dat deze systemen toegankelijk moeten zijn voor mensen met een leesbeperking; blinden, slechtzienden, ouderen en mensen met dyslexie .
Hiervoor zijn er op diverse elementen waarden uit codelijsten toegevoegd en is P.3.11 ProductContenttype opgenomen. Vanaf medio januari 2025 kan deze metadata bij CB worden aangeleverd.
Zie het complete overzicht met metadata gegevens en de combinatie van de waarden uit de diverse codelijsten.
Toegankelijkheidsinformatie t.b.v. digitale producten. Mogelijke waarden en combinaties
Om digitale producten en diensten toegankelijk te maken voor mensen met een beperking, werd in 2019 de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn gepubliceerd en breed aangenomen. Deze richtlijn is omgezet in Nederlandse wetgeving en zal vanaf 28 juni 2025 voor onder andere e-books en audioboeken gaan gelden.
Het is daarom noodzakelijk dat de metadata m.b.t. de toegankelijkheid beschreven wordt zodat dit door boekverkopers, bibliotheken etc. getoond kan worden aan hun gebruikers waarop zij de juiste keuze kunnen maken.
Visuele aanpassingen
Dit geeft aan of een gebruiker het uiterlijk van de tekst of de pagina kan aanpassen mits het leesapparaat dit aankan.
Beschrijving
ONIX veld
M/O
Codelijst
Waarde
Uiterlijk van de tekst en pagina layout kan worden aangepast (lettertype, lettergrootte, kleur etc.)
ProductFormFeatureType ProductFormFeatureValue
M
79 196
09 36
Deze waardes sluiten elkaar uit
Tekst en pagina layout kan niet worden aangepast, de leeservaring komt overeen met een gedrukt boek
ProductFormDetail
M
175
E201 (fixed format)
Geen toegankelijkheidsopties actief uitgeschakeld (behalve)
ProductFormFeatureType ProductFormFeatureValue
M
79 196
09 10
Mogelijkheid tot aanpassen van het uiterlijk is niet bekend
Als vorige 2 niet opgenomen
O/M
-
-
Ondersteunt niet-visueel lezen
Geeft aan of alle inhoud beschikbaar is voor ondersteunende en leessystemen die gebruikmaken van tekst-naar-spraak- of elektronische braillefunctionaliteit.
Beschrijving
ONIX veld
M/O
Codelijst
Waarde
Volledige inhoud is beschikbaar via voorlezen en elektronische braille
ProductFormFeatureType ProductFormFeatureValue
M M
79 196
09 52
Volledige alternatieve audio beschrijving voor niet tekstuele inhoud
Geeft de aanwezigheid aan van vooraf opgenomen audio en specificeert of deze audio op zichzelf staand is (een audioboek), tekst vergezeld (embedded audio- en videoclips) of een alternatief voor de tekst is (gesynchroniseerde tekst-audioweergave).
Unable to render {include} The included page could not be found.
ProductFormFeature composite
EU Deforestation Regulation (EUDR)
De EU Deforestation Regulation (EUDR), die op 30 december 2024 ingaat (voor micro-ondernemingen per 30 juni 2025), verplicht uitgevers en boekverkopers in de EU om bij te dragen aan ontbossingsvrije toeleveringsketens. Deze wet geldt voor allerlei producten gemaakt of afgeleid van hout en aanverwante grondstoffen. Papieren boeken en drukwerken vallen hierdoor ook onder de wetgeving.
Ten behoeve van de EUDR https://environment.ec.europa.eu/topics/forests/deforestation wordt codelist 79 waarde 50 - Due diligence-document referentie toegevoegd aan P.3.4 ProductFormFeatureType. Vanaf 20 november 2024 kunnen bedrijven de vereiste metadata via ONIX bij CB aanleveren.
EpubUsageConstraint
Ten behoeve van Tekst & data mining is er een EpubUsageContraint composite toegevoegd, EpubUsageType, waarde 11 Tekst & Data mining EpubUsageStatus, waarde 03 Niet toegestaan
Vanaf 20 november kan TDM Opt-Out aangeleverd worden via ONIX. Hiermee wordt expliciet aangegeven dat de publicatie niet beschikbaar is voor tekst- en datamining.
ONIX upgrade Codelists 65 en 66
Implementatie Codelists issue 65 en 66
P.26.56 Discount code - Boeksoort
Boeksoort waarde B(uitenlands) toegevoegd. Beschikbaar met ingang van 17-05-2024
Steeds meer internationale uitgeverijen sluiten zich aan bij CB. Binnen de boeksoorten wordt nu gewerkt met type A, S, W en O. Deze boeksoorten staan echter geen volledige vrijheid toe in het bepalen van korting en transactievoorwaardecategorie (DUD, DIO en AANB). Voor niet-Nederlandse titels (ISBN 97890* en 97894*) gelden echter geen voorwaarden vanuit het Centraal Depot op dat gebied. Met boeksoort B is de uitgeverij in staat om per transactievoorwaardecategorie – DIO, AANB, maar dus ook DUD – zelf de korting te bepalen.
P.26.17 ProductAvailability
ProductAvailability waarde 43 toegevoegd, beschikbaar met ingang van 17-05-2024 t.b.v. aanleveren Van Ditmar Bestelassortiment
P.12.4 SubjectSchemeVersionNumer
Met ingang van 02-04-2024 30-03-2024 is dit element niet meer verplicht. Als het element door de uitgever niet wordt meegegeven wordt deze door CB gevuld met de huidige versie 1.5.
Geeft de uitgever het element wel mee dan wordt de opgegeven versie vastgelegd.
ONIX upgrade Codelists 55 t/m 63
Met ingang van 02-04-2024 implementatie Codelists issue 55 t/m 63. Dit is op 27-03-2024 aangevuld met codelist issue 64.
Klik hier voor de wijzigingen tot en met 2023
Prize
Toegevoegd aan de voor gedefinieerde lijst:
Goodreads Choice Award
Boekenbon Literatuurprijs
De Boon kinder- en jeugdliteratuur
De Boon fictie en non-fictie
Knack Hercule Poirotprijs
Subject Thema
Ondersteuning van Thema versie 1.5 in gebruik genomen
Subject Bisac
Op 16-05-2022 implementatie Bisac versie 2021
P.26 SupplyDetail - SupplierName BS (Bookshelf)
Met ingang van 01-07-2022 zal CB Bookshelf niet meer ondersteunen, daarmee verdwijnt SupplierName BS uit het bericht.
Uitbreiding van distributieplatforms met IMMR - Immer t.b.v. beschikbaar stellen (activeren) en terugtrekken dé-activeren) e-books bij deze platforms
P.3.2 ProductForm
Met ingang van 29-07-2021 worden Spiraalboek (Codelist 150 waarde BE) en Puzzel (Codelist 150 waarde ZJ) toegevoegd.
Spiraalboek, code BE, werd al geaccepteerd maar in Titelbank omgezet naar Paperback / Softback (code BC), Deze omzetting wordt met ingang van 29-07-2021 niet meer uitgevoerd.
P.26 SupplyDetail composite
Audioboeken
Eerder kondigden wij aan dat CB de mogelijkheid gaat ondersteunen om de beschikbaarheid van audioboeken voor webwinkels en verkoopplatformen via ONIX door te geven, zoals dat nu al het geval is voor e-books.
Bij het ontwikkelen is echter gebleken dat het onderhouden van de beschikbaarheid voor de verkoopplatformen vanwege een nog niet volledig afgeronde transitie van audioboeken dermate omslachtig zou worden. Om die reden is dan ook besloten om enkel de beschikbaarheid van webwinkels via ONIX te gaan ondersteunen.
Opname van het P.26 SupplyDetail composite met Supplier CB zal leiden tot het activeren van de beschikbaarheid van de retailers die bij CB Luisterhuis als retailer zijn geregistreerd. Desgewenst kan voor een specifieke webwinkel via CB online de beschikbaarheid gedeactiveerd worden.
Het onderhouden van de beschikbaarheid voor de Verkoop- én Abonnement platformen dient in CB Online te gebeuren.
Met ingang van
P.26.5 SupplierName
Uitbreiding van distirbutieplatforms met CTCT - Cultuurconnect, EYBK - Everybook, SDBL - Standaard Boekhandel.
T.b.v. Beschikbaarstellen (activeren) en terugtrekken de-activeren) e-books bij deze platforms
P14.6 en 15.4 SourceTitle - Bronnen
Lijst met bronnen met ingang van 30-08-2020 uitgebreid
P.3.2 ProductForm en P.9.1 EditionType
Toegevoegd: Verplicht ingeval van Downloadable luisterboek, dan dient de waarde UBR of ABR te zijn
SubjectSchemeVersion
CB ondersteunt versie 1.4, daartoe is t.b.v. Thema versie 1.3 aangepast naar 1.4. Versie 1.4 en alle voorgaande versies worden ondersteunt
Met ingang van
Product Availability
Artikelen waarvoor de uitgever een Bestel- en Informatierestrictie heeft vastgelegd, worden in het ONIX bericht wat CB verstrekt aan de retailers en eigenaren doorgegeven metwaarde 44 (Niet bestelbaar door de boekhandel) in element ProductAvailability. Deze waarde overrulet de feitelijke ProductAvailability, bijvoorbeeld, 10 Not yet available/Aangekondigd en 21 In stock/Verschenen, verschillende klanten ondervinden hiervan hinder. Een Bestel- en Informatierestrictie wordt opgenomen in hetSalesRestriction composite, daarmee is ProductAvailability 44 onnodig en zal dan ook vervallen.
Begin maart 2020
TAX - BTW e-books
Zoals uhierkunt lezen is met ingang van 1 januari 2020 is de btw op e-books verlaagd naar het lage btw- tarief. Om die reden is voor e-books die uitzonderlijk een hoog BTW hebben, het hoge btw tarief op e-books, classificatie DL_ABOEKH, toegevoegd aan de beschikbare btw classificaties, element P.3.23 ProductClassificationCode.
Subject - THEMA
Toegevoegd bij P.12 Subject: lijst met THEMA's welke door de retail als onvoldoende specifiek bestempeld zijn
Retailers hebben een aantal THEMA's bestempeld als onvoldoende specifiek, om die reden zullen deze niet worden opgenomen in de ONIX berichten die CB verstrekt. Alle door uitgevers aangeleverde THEMA's zullen wel bij CB worden vastgelegd.
Op 4 januari 2020 wordt element P.26.41a Pallet quantity toegevoegd aan het ONIX Product record in de ONIX berichten die CB voor u klaar zet. Dit element bevat het aantal exemplaren van één artikel op een CB Pallet. Het element volgt na P.26.41 Pack quantity waaarin het aantal exemplaren in een bindersverpakking is opgenomen.
Dit element wordt enkel opgenomen als de waarde betrouwbaar is en niet wijzigt.
TAX - BTW e-books
BTW op e-books en downloadbare luisterboeken van BTW Hoog 21% naar BTW Laag 9%
Met ingang van 1 januari 2020 geldt voor e-books en downloadbare luisterboeken het lage btw tarief van 9%. Nu is dat nog 21%.
Zie voor uitgebreide informatie gebruikershandleidingen ONIX 3.0 en Assortimentgegevens en afspraken e-books
Subject (Thema)
MainSubject
Thema zonder <MainSubject/> flag
Het kan voorkomen dat een titel in het uitgaande bericht niet beschikt over een MainSubject (HoofdTHEMA), wanneer er door de uitgever geen geldige THEMAcode is geselecteerd als MainSubject. Registreer een bestaande THEMAcode dat met een letter begint en langer is dan 1 karakter als HoofdTHEMA om dit te voorkomen.
Uitgangsdocumentatie
Upgrade Uitgangsdocumentatie (XSD)
Onix for Books Product Information Format SpecificationvanRelease 3.0 revision 4, September 2018naar Release 3.0 revision 5, Oktober 2018
Uit de door uitgevers ingediende ONIX Product records selecteerde CB bij het ProductIDType enkelwaarde '03' GTIN-13 (code list 5). In het ONIX bericht wat uitgevers en retail ontvangen werd ook enkel waarde '03' opgenomen.
Naast waarde '03' GTIN-13 wordt nu ook '15' ISBN-13 geselecteerd uit het door uitgevers ingediende Product record. Hierbij geldt dat als '15' - ISBN-13 aanwezig is dit als ISBN wordt vastgelegd, als deze niet aanwezig is wordt '03' GTIN-13 genomen.
In het ONIX bericht wat uitgevers en retail ontvangen worden zowel GTIN als ISBN doorgegeven als het GTIN ook een ISBN is.
RelatedProduct - ProductRelationCode
CB ondersteunt uit code list 51 nu ook de volgende waarden:
16 POD-vervangend werk van - POD replacement for (door uitgever op te geven)
17 Wordt vervangen door POD - replaced by POD (opgenomen in het ONIX bericht wat uitgevers en retail ontvangen)
ProductComposition
Uit code list 2 ondersteunt CB nu ook waarde '10.
Wanneer het product bestaat uit delen wordt waarde '10' - Multiple-component product retailed as a whole". Wanneer dit product besteld wordt, worden de delen geleverd.
ProductPart
De ‘samenstelling' van de ProductComposition wordt doorgegeven in ProductPart composites maar daar kregen alle ProductParts de ProductForm SA (Samengesteld Artikel).
Dit is gewijzigd, doorgegeven wordt de ProductForm van het betreffende artikel.
Terugkoppeling na indienen *_onx.zip bestand
Er wordt er een extra ontvangstbevestiging verstuurd na plaatsen van het *_onx.zip bestand. Hiermee beschikt de uitgever direct over informatie of het ingediende *_onx.zip bestand in goede orde bij CB is aangekomen.
De terugkoppeling op de in de *_onx.zip opgenomen bestanden vindt op de bekende wijze plaats.
TextContent - Text
Wanneer de uitgever in het TextContent composite in element Text een textformat (codelist 34) attribuut opgaf, werd het textformat mee overgenomen als tekst in het ONIX bericht wat uitgevers en retail ontvangen. Dit is aangepast.
Subject BISAC
BISAC code list, versie november 2018 geimplementeerd, zie aankondiging
Text
Controle toegevoegd op tekstvelden, opgenomen tekst of code die als risicovol is bestempeld wordt door CB niet geaccepteerd. Hierbij is uitgegaan van de Best Practice A.7 Reference list of allowed HTML/XHTML tags van EDItEUR.
Prize composite
P.17.3 PrizeCountry verwijderd uit ONIX berichten voor eigenaren en retail, deze wordt niet gecommuniceerd
Subject BISAC
Aankondiging: Deze maand zal CB de jaarlijkse update van de BISAC codes implementeren, versie november 2018. Dit gebeurt o.a. op verzoek van verschillende marktpartijen en is een jaarlijks terugkerende handeling.
Advies aan uitgevers en retail is om op termijn ook de nieuwste versie te gaan gebruiken.
Wanneer een uitgever een BISAC code indient die niet (meer) voorkomt in deze nieuwste versie wordt, na het indienen van het ONIX-bericht, een foutmelding voor deze titel teruggegeven.
Wanneer een BISAC code is komen te vervallen waarbij door BISG een één op één alternatief wordt voorgesteld zal deze worden geconverteerd naar het voorgestelde alternatief. Als er meer dan één alternatief wordt voorgesteld kan de uitgever zelf de keuze maken.
THEMA Subject en SubjectSchemeVersion
Toegevoegd: Overgangssituatie Thema en toelichting Versie nummer van Thema codes in Subject en SubjectSchemeVersionNumber
ProductComposition - ProductPart
Waarde 10 uit de handleiding gehaald. Wordt niet gebruikt. Alles wordt gecommuniceerd als enkelvoudig artikel, voor de vertegenwoordigers pakketten zie onderstaande wijziging.
ProductForm's welke zich niet lenen voor tonen op webshops voor eindconsumenten
Toegevoegd aan de ProductForm's die zich niet lenen voor opname in webshops voor eindconsumenten
XL (Vertegenwoordigerspakket in krimpfolie met een eigen productcode, bedoelt voor de retail waarbij de onderliggende artikelen afzonderlijk verkocht kunnen worden. Orders op de vertegenwoordigerspakket productcode 'exploderen' naar orders op de onderliggende ISBN's/EAN's
XM (Vertegenwoordigerspakket in een doos met een eigen productcode, bedoelt voor de retail waarbij de onderliggende artikelen afzonderlijk verkocht kunnen worden. Orders op de vertegenwoordigerspakket productcode 'exploderen' naar orders op de onderliggende ISBN's/EAN's)
Update BISAC lijst
De BISAC lijst die CB gebruikt is die van 2017. In de handleiding stond nog 2015
NUR bestaat sinds 2002 maar is inmiddels een verouderd systeem. Het wordt niet meer onderhouden en biedt alleen een summiere classificatie. Zie daarom ook THEMA.
Naast NUR wordt in de loop van 2019 ook het wereldwijde classificatiesysteem Thema in gebruik genomen. Omdat het aanbod titels exponentieel groeit, boeken veel langer leverbaar kunnen blijven als e-boek of dankzij printing on demand, en de markt internationaliseert, is er een verfijnder zoeksysteem nodig om precies te vinden wat consumenten willen. Thema stelt uitgevers in staat om veel specifieker te classificeren, zodat consumenten verfijnder kunnen zoeken.
NUR maar ook BISAC zullen nog lang parallel naast Thema gebruikt worden.
<Prize> composite toegevoegd
Literaire prijzen en onderscheidingen
Uitgevers kunnen via ONIX en CB Online literaire prijzen en onderscheidingen vermelden bij hun titels.
Prizes - Literaire prijzen en onderscheidingen
Uitgevers kunnen via ONIX en CB Online literaire prijzen en onderscheidingen vermelden bij hun titels. Voorheen was er enkel functionaliteit om nominaties door te geven via Mijn ISBN. Dit is uitgebreid met volledig ondersteuning voor het Prize component in ONIX. Alle literaire prijzen en type vermeldingen kunnen worden aangemeld. Met de retail is echter afgesproken dat uitsluitend de prijswinnaars van een voor gedefinieerde lijst met literaire prijzen worden doorgestuurd. Voor uitgevers die literaire prijzen en nominaties door willen geven via ONIX is het belangrijk dat zij dezelfde genormaliseerde lijst gebruiken om er zeker van te zijn dat de retail deze informatie ontvangt. Prijzen en nominaties die via ONIX zijn aangemeld kunnen vervolgens in CB Online worden ingezien en onderhouden in het tabblad “Metadata” van de betreffende titel.
In de ONIX berichtdefinities is in Block 2 Collateral Detail - Content het onderstaandePrize composite opgenomen:
Nieuwe vormgeving ONIX bericht voor eigenaren en aanleveren door eigenaren
De ONIX handleidingen zijn op een andere wijze opgezet zodat deze meer aansluit bij het ONIX for Books Format Specification document van EDItEUR. Dit maakt het voor 'anders-talige' software ontwikkelaars makkelijker om de gebruikershandleiding te volgen.
Composite t.b.v. literaire prijs of onderscheiding toegevoegd
TitleDetail
De commerciële titel en commerciële ondertitel komen te vervallen. Dit is in overleg met uitgevers en retailers afgestemd omdat het veld niet of nauwelijks door de retail gebruikt wordt en juist voor verwarring zorgt.
ONIX30 Boekverkopers
Binnenkort vindt er een kleine aanpassing plaats in het Onix 3.0 bericht voor boekverkopers. Het gaat om het bericht met buitenlandse titels dat u dagelijks van CB ontvangt.
DeSupplierRolezal voortaan gevuld worden met de waarde 00. Daarmee komt de waarde 04 voor Groothandel te vervallen.
DeSupplier Namezal voortaan altijd gevuld worden met de waardeCB. Daarmee komt de waardeCBHte vervallen.
Aan uw kant hoeft u geen actie te ondernemen, maar we wilden u wel informeren. Alle detail-informatie rondom dit Onix 3.0 bericht vindt u op onze wiki.
ONIX30 aanmelden:
TitleDetail - Ondertitel
CollateralDetail - TextContent - Annotatie
CollateralDetail - TextContent - Recensie
CB hanteert de standaard ONIX richtlijnen om er voor te zorgen dat nieuwe partijen, die ook via ONIX gegevens uitwisselen en hierbij volgens de ONIX standaard werken, zonder problemen kunnen aansluiten bij CB.
In de huidige verwerking van deze gegevens vindt er controle plaats op het maximaal aantal tekens. Als dit aantal wordt overschreden wordt dit gemeld.
Afnemers en uitgevers in Nederland (en BE/LU) hebben andere wensen; zij gebruiken deze gegevens alleen als ze het “bruikbare aantal tekens” niet overschrijden. Dit is als volgt voor een 3-tal attributen gedefinieerd:
Bibliografische ondertitel maximaliseren op 200 karakters
Annotatie maximaliseren op 200 karakters
Recensie maximaliseren op 500 karakters
Indien het attribuut langer is dan het “bruikbare aantal” maar kleiner dan maximaal is toegestaan, dan wordt bij overschrijding van het “bruikbare aantal” tekens de volgende meldingen geretourneerd:
ART-00758: Voor recensies overschrijdt U het maximum van 500 tekens dat retailers doorgaans voor dit veld hanteren. Zij zullen de tekst daarom niet overnemen.
TIS-00759: Voor ondertitel overschrijdt U het maximum van 200 tekens dat retailers doorgaans voor dit veld hanteren. Zij zullen de tekst daarom niet overnemen
ART-00758: Voor annotaties overschrijdt U het maximum van 200 tekens dat retailers doorgaans voor dit veld hanteren. Zij zullen de tekst daarom niet overnemen.
Validatie schema's
Link naar DTD-schema en XSD schema aangepast
Ingebruikname versie 3.0.3
productie-oplevering uitgevoerd
Aankondiging Aanpassingen in ONIX release 2016-2.
Overgang naar versie 3.0.3.
Verwachte productie-oplevering
Contributor Auteursvermelding
Verwijderd: Note Unnamed Persons (Z98) en Combinatie van betrokkenevermelding met ContibutorRole Z99 en Unnamed persons tag
ProductForm e-books
Verwijderd: ProductForm EB (online lezen)
Opbouw van een Product Record
Toegevoegd aan Block : Oorspronkelijke titel
Interpretatie van het ONIX 3.0 bericht
De gehele standaard wordt aanvaard door CB. Er komt nog wel een Best practices guide
OX30 Assortimenten
Toegevoegd: Informatie over de Webservice voor metadata van individuele ISBN's.
OX30 Block 1 Auteursvermelding – Contributor
Verwijderd: Tekst over samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek, is niet meer relevant.
OX30 Block 1 Commerciële titel, Auteur-titel, Verkortte titel en Oorspronkelijke titel - TitleDetail
Toegevoegd: Advies aan boekhandel en webwinkels aangepast, advies is de bibliografische titel in te lezen ten behoeve van het presenteren op de website en de commerciële titel in te lezen ten behoeve van zoekargumenten in de zoekmachine.
OX30 Block 1 Druk/editie, taal, pagina’s en illustraties
Tekstuele aanpassing in Taal-Language
Uitfasering Online lezen
CB stopt met online lezen, Product From EB zal uitgefaseerd worden
Dit document beschrijft de aanlevering van artikelgegevens van de uitgever naar Bureau ISBN en CB, deze is gebaseerd op de internationale ONIX 3.0 standaard die wordt beheerd door EDItEUR. Beschreven worden de verschillende aspecten van de gegevensuitwisseling tussen uitgevers en CB met betrekking tot:
Interpretatie van het ONIX bericht. Welke gegevens zijn nodig om welke artikelgegevens op te nemen in het artikelbestand van Bureau ISBN en CB (fysieke artikelen en e-books)
Omgaan met mutaties. Welke soorten mutaties kan een uitgever doorsturen op zijn titels en wanneer moet dat gebeuren
Verwerking en foutafhandeling. Op welke manier worden de ONIX berichten verwerkt en gecontroleerd en hoe vindt hierover terugkoppeling plaats, zowel over de technische als de inhoudelijke verwerking.
Afspraken over de aanlevering. Op welke wijze en via welk communicatiemedium worden de berichten aangeleverd.
Welke activiteiten rondom het onderhouden van artikelgegevens kunnen niet worden aangeleverd via ONIX.
Gebruik document
De volledige ONIX 3.0 berichtdefinitie is zo opgebouwd dat de geneste structuur, met blocks, composites en elementen (tags) zichtbaar is in de inhoudsopgave. Hiermee wordt tevens de volgorde van de composites en elementen weergegeven. Vanuit de inhoudsopgave kan eenvoudig worden doorgeklikt naar het betreffende onderdelen.
Zoekadvies
Zoeken kan het best vanuit de inhoudsopgave op hoofd- en sub-pagina of door gebruik te maken van de functietoets F3 of CTRL + F op de betreffende paginaen niet het zoekveld rechts bovenaan in het CB Wiki scherm (zie onderstaande schermprint). Het document is opgebouwd uit diverse componenten, bij zoeken via het zoekveld wordt er gezocht in de componenten database en verlaat u het document en daarmee ook het overzicht op de structuur van de gebruikershandleiding en berichtdefinitie.
Uitgangsdocumentatie
De volledige documentatie betreffende de ONIX 3.0 standaard is te vinden en te downloaden op www.editeur.org. In de ONIX 3.0 bericht standaard is een zeer groot aantal gegevens opgenomen. De gehele standaard wordt aanvaard. Voor ontwikkeling van de berichtuitwisseling gaan we uit van de onderstaande versie van de ONIX standaard:
ONIX for Books Product Information Format Specification Release 3.0 revision 8, Juli 2021
Bevat de verschijningsvorm van het ISBN en de basistitelgegevens zoals titel, reeks, auteursvermeldingen, druk/editievermeldingen, de taal waarin de publicatie is uitgegeven, de omvang, en de verschillende onderwerpcoderingen zoals NUR, BISAC en AVI leesniveau (voor kinderboeken)
Bevat vermeldingen van cover, backcover, flapteksten en andere promotionele teksten, verwijzingen naar bestanden met leesfragmenten, filmpjes, gesproken teksten die gerelateerd zijn aan de publicatie
<ContentDetail> ...............</ContentDetail>
Block 3
Bevat vermeldingen over individuele hoofdstukken uit een publicatie, wordt volgens de afspraken van de ONIX Werkgroep niet gebruikt in Nederland/Vlaanderen.
Bevat gegevens over NSTC, vervangende ISBN’s en ISBN’s van een fysiek boek, waarvan een ebook is afgeleid
<ProductSupply>............... </ProductSupply>
Block 6
Bevat alle commerciële gegevens rondom de dienstverlening van de distributeur, zoals stadium dienstverlening, prijsgegevens, BTW en boeksoorten .
</Product>
Beschrijving van een Data element
Ieder Block is opgedeeld in één of meer composites, een composite is een groepering van verwante velden (data elements). Een composite kan ook andere onderliggende composites bevatten. Elk veld (data element/composite) wordt als volgt beschreven:
Element of composite - de naam van het veld
Uitleg - beschrijving waarvoor het veld dient.
Format/Posities
Alfanumeriek of Numeriek.
Voor de individuele velden wordt verklaard welke gegevens deze moeten bevatten en het formaat van het veld, numeriek, alfanumeriek. In Onix zelf worden slechts zeer beperkt veldtypes gedefinieerd; binnen CB gelden hierop echter wel bepaalde beperkingen. Wanneer CB afwijkt van een richtlijn wordt dat opgemerkt bij het veld.
In velden waar getallen worden ingevuld mogen in ONIX 3.0.3. geen 0-waardes of negatieve getallen meer voorkomen. Als die er wel staan, dan is het ONIX bericht niet XSD valid. Dit geldt bijvoorbeeld voor het aantal pagina’s en ook voor de prijzen.
Reference name
Naam van het veld/element zoals gebruikt binnen het bericht
Short tag
De codering van het veld/element zoals gebruikt binnen het bericht
Code list
Verwijziging naar een waarde uit Code list nummer in 'ONIX Book Product Code Lists' van Editeur
ONIX M/O
Verplicht (Mandatory) of optioneel (Optioneel) volgens ONIX 3.0
CB M/O
Verplicht (Mandatory) of optioneel (Optioneel) volgens CB
Verplichtheid geldt op twee niveaus; een composite kan zelf optioneel zijn, maar indien toegevoegd in het bericht, moeten specifieke velden binnen die composite wel ingevuld worden. Daarom staat bij deze composite een ‘O’, maar voor velden binnen de composite een ‘M’. Ditzelfde geldt voor de waarden 'M' en 'O' van het CB.
Aanlevering ONIX 3.0 metadata en content via FTP
De uitgever krijgt bij CB de beschikking over een FTP account, via een gebruikersnaam en wachtwoord krijgt de uitgever toegang.
Klik hier voor de Algemene informatie rondom het ftp account
Bestanden worden uitgewisseld middels het FTP(S) protocol. Versleuteling van de berichten op basis van het protocol ftp(e)s (FTP over SSL) is verplicht. CB ondersteunt op dit moment enkel TLS 1.2, data channels zijn gelimiteerd tot poortrange 41000:42000. Om gebruik te maken van versleuteld ftp, dient de gebruikte ftp cliënt software dit wel te ondersteunen.
Webservices en websites zijn secure zodra daar vertrouwelijke gegevens over gaan.
CB stelt FTPs (SSL encryptie) 'FTP over TLS' verplicht maar staat 'Plain text FTP' nog toe. Met ingang van 1 maart 2025 is 'Plain text FTP' definitief niet meer toegestaan.
Wanneer er gebruik gemaakt wordt van communicatie via FTP wordt er een ftp account op de ftp1.boekhuis.nl server van CB aangemaakt. Via dit account kunnen de bestanden voor CB geplaatst worden en zullen de gewenste bestanden door CB worden klaargezet. De inloggegevens worden toegestuurd na activeren van het account.
Kenmerken FTP account
/Relatie id/
Home directory
in/
map voor bestanden van Klant naar CB
Geplaatste bestanden worden door CB direct na binnenkomst verplaatst voor syntactische controle en verdere verwerking. Na plaatsen van het bestand is het niet toegestaan om deze nog te bewerken .
Van geplaatste bestanden wordt automatische een ontvangstbevestiging geplaatst in de out map
out/
map voor bestanden van CB naar Klant
Bestanden die gedownload of geopend worden zullen automatisch van de ftp server verwijderd worden. Bestanden die niet worden opgehaald, zal CB na enige tijd verwijderen
Aanmaken van directories en sub-directories is niet toegestaan.
Naamgeving bestand bestaat uit 2 delen, gedeelte voor en na de 'punt'
voor de 'punt'
bestandsnaam
na de 'punt'
extensie
De bestandsnaam mag opgebouwd worden m.b.v. cijfers 0 t/m 9, de letters a t/m z (hoofdletters en/of kleine letters) en de speciale karakters “punt “ (.), dash (-) en underscore (_). Alle andere karakters zoals spatie, trema, &, <, >, {, } etc. zijn niet toegestaan. Voor de extensie is het gebruik van hoofdletters niet toegestaan.
Connectie met ftp server - Transfer mode
Frequentie voor inloggen op de ftp server is maximaal 1 keer per 10 minuten. Aan het eind van iedere sessie dient er uitgelogd te worden. Parallelle inlogsessies voor hetzelfde bestand zijn niet toegestaan.
Transfer mode
Voor de verbinding dient gebruik gemaakt te worden van commando PASV (passive mode)
Binair
alle bestanden met de extensies '.epub', '.jpg', '.pdf' en '.zip'
ASCII
alle overige extensies
Een ONIX 3.0 bericht met metadata en eventueel daarbij behorende content wordt aangeleverd als een zip bestand. In het zip bestand zitten de metadata in de vorm van het ONIX bericht en de bijbehorende bestanden (content) waarnaar wordt verwezen in het ONIX bericht.
Voor Cover afbeeldingen geldt dat naast het originele aangeleverde formaat door CB nog in drie formaten worden opgeslagen, 1400 x 1400 pixels, 800 x 800 pixels en 150 x 150 pixels (tumbnail)
Voorgeschreven bestandsnaam ONIX 3.0 metadata inclusief de content (bijbehorende bestand)
De maximale lengte van de bestandsnaam is 40, inclusief _onx.zip of onx.xml
Indien de bestandsnaam de maximale lengte overschrijdt zal het bericht niet verwerkt worden.
Bestandsnaam
1
voor ZIP file
............_onx.zip
2
Voor het ONIX bericht wat in het zip file zit
Indien er per ISBN één *_onx.xml wordt gemaakt dienen deze tezamen in één zipfile te worden aangeboden. Het is zeer ongewenst om per ISBN een ZIP file aan te bieden.
............_onx.xml
3
Voor de content bestanden waarnaar wordt verwezen in het ONIX bericht
E-book bestand
<ISBN>_ebfc.pdf
<ISBN>_ebfc.epub
<ISBN>_ebfc.xps
<ISBN>_ebfc.mp3
Inkijktekst
<ISBN>_hfd.pdf
<ISBN>_hfd.epub
<ISBN>_hfd.mp3
Cover
<ISBN>_cvr.jpg
Backcover
<ISBN>_bcvr.jpg
Covers en e-book bestanden zonder bijbehorend ONIX bericht indienen
Het is ook mogelijk om covers en e-book bestanden als losse bestanden in te sturen. Om dit te kunnen doen dient het ISBN aanwezig te zijn in de CB systemen en dat de commerciële aanmelding voor het CB assortiment succesvol is verwerkt. Tijdens de verwerking van de bestanden moet het ISBN kunnen worden herkend.
Voorgeschreven bestandsnaam bestanden indienen zonder ONIX bericht
Afbeelding
Bestandsnaam
Cover
<ISBN>_covr.jpg
Backcover
<ISBN>_bcovr.jpg
E-book bestand
Bestandsnaam
EPUB
<ISBN>_eboek.epub
PDF
<ISBN>_eboek.pdf
Downloadable luisterboek
<ISBN>_eboek.mp3
Verwerking van het ONIX bericht en de content
De content en het ONIX bericht met de metadata worden opgehaald van de FTP server en gescheiden verwerkt, maar in dezelfde queue geplaatst qua prioriteit.
Zodra het *_onx.zip bestand geplaatst is op de FTP server wordt er een ontvangstbevestiging teruggeplaatst in de out-map van het ftp account.
Voorbeeld van ontvangstbevestiging op ingediend *_onx.zip bestand
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
<ONTBEV xmlns="http://www.cbonline.nl/xsd">
<bericht>
<cb_bericht_nr>0</cb_bericht_nr>
<afzender_bericht_id>0</afzender_bericht_id>
<type>ONIX30</type>
<file>aanmeldingebook_onx.zip</file>
<ftp_dir>6003401\in</ftp_dir>
<relatie_id>6003401</relatie_id>
<ontvangen>20190711 0901</ontvangen>
</bericht>
<melding>
<line>
Bericht aanmeldingebook_onx.zip is correct ontvangen en zal binnen enige tijd verder verwerkt worden </line>
</melding>
</ONTBEV>
Vervolgens wordt het *_onx.zip bestand uitgepakt en vindt er direct een syntactische controle plaats. Het resultaat van deze controle wordt teruggekoppeld in de vorm van een .err of een .ok bestand wat in de out-map van het ftp account van de uitgever wordt geplaatst.
Voorbeeld van een .ok berichtExpand source
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
<ONTBEV xmlns="http://www.cbonline.nl/xsd">
<bericht>
<cb_bericht_nr>34401285</cb_bericht_nr>
<afzender_bericht_id>81687</afzender_bericht_id>
<type>ONIX30</type>
<file>cb00081687_onx.xml</file>
<ftp_dir>7200469\in</ftp_dir>
<relatie_id>7200469</relatie_id>
<ontvangen>20180802 1039</ontvangen>
</bericht>
<melding>
<line>
Bericht 81687(cb00081687_onx.xml) is correct verwerkt in de CB-systemen, zonder meldingen. </line>
</melding>
</ONTBEV>
Door middel van dit .ok bericht is het verband te leggen tussen de berichtidentificatie die het systeem van de uitgever heeft toegekend aan het bericht en de berichtidentificatie die het systeem van CB heeft toegekend aan het bericht.
Na de syntactische controle zullen de afzonderlijke Product records individueel verwerkt worden in de CB processen. Iedere 10 minuten wordt door het verwerkingssysteem de status van verwerking van het Product record gecheckt en waar nodig bijgewerkt. De status wordt via een O30AMLDNG (xml) bericht teruggekoppeld, wordt teruggeplaatst in de out map van het FTP account van de klant. In dit .xml bericht wordt de koppeling met het originele ONIX 3.0 bericht gelegd door de interne berichtidentificatie van CB.
Voorbeeld van status terugkoppeling van afzonderlijk Product recordExpand source
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<O30AMLDNG xmlns="http://www.cbonline.nl/xsd">
<Header>
<HeaderID>1</HeaderID>
<MessageType>O30AMLDNG</MessageType>
<SenderID>8894126</SenderID>
<SupplierID>7200469</SupplierID>
<SentDate>20180808T085507</SentDate>
</Header>
<Detail>
<ProductIdentifier>9789000361922</ProductIdentifier>
<MessageSequenceNumber>34500909</MessageSequenceNumber>
<TimeStamp>20180808T085502</TimeStamp>
<Text>
<Melding>Assortimentsmutatie is ingediend</Melding>
<Melding>Content is succesvol verwerkt</Melding>
<Melding>Mutatie bibliografische gegevens is succesvol verwerkt</Melding>
<Melding>Mutatie verrijkte bibliografische gegevens is succesvol verwerkt</Melding>
</Text>
</Detail>
</O30AMLDNG>
Voorbeeld van een verwerkmelding van een los aangeboden epub bestandExpand source
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
<ONTBEV xmlns="http://www.cbonline.nl/xsd">
<bericht>
<cb_bericht_nr>34524410</cb_bericht_nr>
<afzender_bericht_id></afzender_bericht_id>
<type>EBOEK_EPUB</type>
<file>9789044977011_eboek.epub</file>
<ftp_dir>9742257\in</ftp_dir>
<relatie_id>9742257</relatie_id>
<ontvangen>20180809 0934</ontvangen>
</bericht>
<melding>
<line>
Bericht (9789044977011_eboek.epub) is correct verwerkt in de CB-systemen, zonder meldingen. </line>
</melding>
</ONTBEV>
XSD validatie
ONIX berichten moeten qua structuur voldoen aan de algemene standaard voor XML berichten, dat wil zeggen, de berichten moeten valide XML bevatten. Bijvoorbeeld, de ‘ampersand’ en het ‘kleiner-dan’ teken hebben een specifieke betekenis binnen XML. Wanneer deze in een tekst worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld in de titel van een boek of bij een boekbeschrijving, leidt dit tot niet valide XML.
Een ONIX bericht is opgebouwd uit voorgeschreven dataelementen in een voorgeschreven volgorde. Veel van deze dataelementen worden gevuld met waardes uit voorgeschreven codelijsten. Codelijsten kunnen worden gezien als eenduidige vocabulaires waardoor wordt bewaakt dat er bij het doorgeven van artikelgegevens in het gehele kanaal geen interpretatieverschillen en misverstanden ontstaan.
Om te garanderen dat een ONIX berichten aan de voorgeschreven opbouw van de dataelementen en inhoud voldoet zijn er schema’s ontwikkeld waarmee de validiteit van het ONIX bericht gecontroleerd kan worden. Deze schema’s zijn gratis te downloaden vanaf de website van EDItEUR, www.editeur.org. Door deze schema’s te plaatsen in een directory waar ook het te valideren bericht wordt neergezet kan met behulp van een XML editor de validatie worden uitgevoerd. Vanaf ONIX 3.0 zijn er 3 verschillende schema’s in omloop waarmee het bericht gevalideerd kan worden, RNG, DTD en XSD schema. RNG en XSD valideren op basis van de combinatie van structuur van het bericht en codelijsten en hebben daarom de voorkeur.
Codelijsten
CB valideert de binnenkomende ONIX 3.0 berichten op basis van het XSD schema. Dat wil zeggen dat de volledige set met codes die voorkomen in de laatste issue van de codelijsten die CB heeft geimplementeerd "technisch" worden toegelaten. Dat wil niet zeggen dat CB ook al die codes actief gebruikt in de CB-systemen. De partij die het ONIX 3.0 artikelbericht genereert voor het melden van artikelgegevens bij CB wordt verzocht om zelf ook een validatie uit te voeren.
Reference names/long tags of short tags
Er zijn 2 systematieken om de naam van de diverse elementen in een ONIX 3.0 bericht aan te geven die equivalent aan elkaar zijn maar niet door elkaar zijn te gebruiken. Voor elk van deze 2 systematieken bestaat een specifiek validatieschema. Iedere partij die gegevens aanlevert in ONIX formaat moet een van deze twee systematieken kiezen en doorvoeren in het volledige bericht. De voorkeur van CB gaat uit naar ‘reference names’ bij deze systematieken wordt in tekst aangegeven wat de inhoud van de tag is. Het is echter ook mogelijk om gebruik te maken van ‘short tags’, hierin wordt d.m.v. een voorgeschreven codering aangegeven wat de inhoud van de tag is. CB zet ONIX 3.0 berichten met 'short tags' direct na binnenkomst om in 'reference names'. Bij EDItEUR is desgewenst een script verkrijgbaar om long tag berichten te converteren naar short tag berichten vice versa.
Validatie schema's
Voor informatie over het DTD schema zie: XML Standard: W3C Recommendation Extensible Markup Language (XML) 1.0 (Fourth Edition) – see http://www.w3.org/TR/xml/ Voor informatie over de XML Schema Definition (XSD) format zie W3C Recommendation XML Schema Part 1: Structures (Second Edition) – see http://www.w3.org/TR/xmlschema-1/
Het RELAX NG (RNG) format is gedefinieerd in een ISO standard: ISO/IEC 19757-2:2008, published by ISO,Geneva
Nieuwe issues van codelijsten en XSD validatie
4 x per jaar publiceert EDItEUR een nieuwe issue van de codelijsten en ook een nieuwe issue van de XSD validatie waarin de nieuws codelijsten zijn verwerkt. CB gaat hier als volgt mee om:
Bij nieuwe codelijst
Binnen 2 weken kijkt CB naar de impact
Vervolgens gaan we binnen 3 tot 6 maanden over
Aankondiging 2 maanden van te voren
Wij ondersteunen altijd 2 XSD versies voor inkomend bericht
Voor het uitgaande bericht kiezen we de meest recente
Wie mag wat indienen?
In het ONIX bericht wordt op twee plaatsen informatie meegeleverd die in de verwerking wordt gebruikt om te controleren dat de indiener van het bericht mag optreden namens de eigenaar van het ISBN. In het Message Headerrecord zit de relatie die het bericht indient. In het Product record zit de relatie die de eigenaar van het artikel is of wordt.
Prefixhouder en commerciële eigenaar van het artikel
We kennen twee relaties tussen een uitgever en een artikel, de twee relaties hoeven niet hetzelfde te zijn:
Aan een artikel is altijd een prefixhouder gekoppeld. De prefixhouder is eigenaar van een prefixrange waarbinnen ISBN’s worden uitgegeven. Deze prefixhouder wordt geregistreerd door Team ISBN.
Als een artikel tot het CB assortiment behoort, is er tevens een artikel eigenaar. De artikeleigenaar heeft het artikel in eigendom en is degene voor wie CB dienstverlening verricht.
In principe is het zo dat alleen de prefixhouder een ISBN registratie mag aanmelden. De prefixhouder moet bij CB aangeven wie eigenaar wordt van het artikel. In de praktijk blijkt dat met name binnen concerns artikelen worden aangemeld door uitgevers die niet zelf de prefixhouder van het ISBN zijn.
Voorbeeld: Uitgeverij A en B vallen beide binnen concern Z. Een artikel valt binnen de prefixrange van uitgeverij A, maar wordt door uitgeverij B als artikel in het assortiment opgenomen en verkocht aan de boekhandel. Om het artikel automatisch te kunnen verwerken moet vastgelegd worden wat de relatie is tussen uitgever A en uitgever B.
Bij de verwerking van de ISBN registratie en de aanmelding voor het CB assortiment is voor de volgende oplossing gekozen:
Uit het ISBN is de prefix af te leiden en daarmee de prefixhouder.
Een ISBN registratie mag alleen door de prefixhouder worden uitgevoerd, of als de indiener van het bericht met de prefixhouder van het artikel een commissionairrelatie heeft.
Een uitgever mag een titel bij CB aanmelden indien hij prefixhouder is, of als hij met de prefixhouder van het artikel een commissionairrelatie heeft.
Een uitgever mag artikelgegevens wijzigen indien hij eigenaar is van het artikel, of met de eigenaar van het artikel een commissionairrelatie heeft.
Bij het indienen van het bericht wordt per artikelrecord gecontroleerd of de registratie en/of aanmelding of de wijziging door de betreffende indiener mag worden uitgevoerd. Indien dit niet het geval is, wordt het productrecord niet verwerkt.
De controles zijn:
Mag de indiener van het bericht ISBN’s aanmelden voor deze prefixhouder?
Mag de indiener van het bericht titels aanmelden voor deze eigenaar voor het assortiment van CB?
Mag de eigenaar die bij het product record is aangegeven titels aanmelden voor het assortiment van het CB van de prefixhouder van het ISBN?
Een titel enkel aanmelden voor ISBN registratie
Om een titel enkel aan te melden voor ISBN registratie en niet op te laten nemen in het CB assortiment dienen de blokken DescriptiveDetail, PublishingDetail en het blok ProductSupply te worden opgenomen in het ONIX ProductRecord. In het blok ProductSupply dient element SupplierName een andere waarde dan CB te bevatten, bijvoorbeeld <SupplierName>@@</SupplierName>.
Samenhang Levenscyclus en verschijningsdatum - Statusovergangen
Uitgevers kunnen via ONIX 3.0 artikelmutaties doorgeven op o.a. de prijs en het stadium levenscyclus (de beschikbaarheidsstatus) van een titel. Als een uitgever een titel voor het eerst aanmeldt voor opname in het CB assortiment wordt deze altijd opgenomen met stadium levenscyclus Aangekondigd en stadium dienstverlening In voorbereiding, ongeacht de meegegeven ProductAvailability.
Daarbij controleert CB in de verwerking op een aantal zaken:
De waarde voor ProductAvailability moet identiek zijn aan het actuele stadium levenscyclus van de titel, of moet een toegestane statusovergang van het actuele stadium levenscyclus aangeven
Bij aangekondigde titels en herdrukken moet de SupplyDate in de toekomst liggen
Bij een prijswijziging moet de ingangsdatum van de prijs in de toekomst liggen
Als er geen prijswijziging wordt doorgegeven moet de ingangsdatum van de prijs overeenkomen met de ingangsdatum van de prijs die in het assortimentssysteem van CB zit.
ONIX kent geen element/tag voor de ingangsdatum van een statusovergang in de toekomst. CB zal een statusovergang daarom standaard laten ingang op 1 dag na de systeemdatum. De PublicationDate en de SupplyDate moeten bij een aangekondigde titel in de toekomst liggen. Bij een herdruk moet de SupplyDate in de toekomst liggen.
Doorgeven van akkoord voor vrijgave
Voor het vrijgeven (= beschikbaar stellen voor uitlevering) van zowel fysieke boeken als e-books is toestemming nodig van de uitgever. Deze toestemming heet vrijgave-akkoord. Dit vrijgave-akkoord kan direct worden meegegeven bij de commerciële aanmelding of kan ook achteraf door de uitgever worden gegeven.
Het doorgeven van een vrijgave-akkoord kan plaatsvinden d.m.v. een mutatierecord in het ONIX bericht. De werkwijze daarvoor is als volgt:
Nog geen vrijgave-akkoord
titel aanmelding voor het CB assortiment en eventuele assortimentsmutaties op deze titel doorgeven met een PriceStatus 01 in de SupplyDetail composite
Vrijgave-akkoord aanwezig
assortimentsmutatie op de titels doorgeven met PriceStatus 02 in SupplyDetail composite
Vrijgeven op een specifieke datum vanwege embargo en pre-sales
Het is mogelijk om ook via ONIX 3.0 aan te geven dat een fysiek boek of e-book pas mag worden uitgeleverd vanaf een door de uitgever bepaalde, specifieke datum. Dit gebeurt door het aangeven van een “MarketDate” in block 6 Product Supply. (P.25)
Overzicht met de samenhang tussen PriceStatus, SupplyDate, MarketPublishingDetail en CB online Vrijgeven artikel
Fysiek artikel
In CB Online Assortiment
tabblad Planning en voorraad
ProductAvailability
PriceStatus
01 = Default
Verwachte verschijningsdatum
Datum = groter dan 'vandaag'
Aangekondigde titel - Geen vrijgave
Akkoord voor vrijgave = Nee
Verwachte verschijningsdatum = in de toekomst
Uitleveren op specifieke datum = Nee
10,12
01, 00 of niet aanwezig
Datum uit:
SupplyDate,
SupplyDateRole = 08,
Date
Aangekondigde titel - Vrijgeven op specifieke datum
Géén automatisch akkoord voor vrijgave
Akkoord voor vrijgave = Nee
Verwachte verschijningsdatum = in de toekomst
Uitleveren op specifieke datum = Ja
10,12
01, 00 of niet aanwezig
Datum uit:
SupplyDate,
SupplyDateRole = 08,
Date
Voor activeren van 'Uitleveren op specifieke datum' dient tevens MarketPublishingDetail met:
MarketPublishingStatus = 02
MarketDateRole = 01
Date
groter of gelijk aan 'vandaag' te zijn
Aangekondigde titel - Vrijgeven op specifieke datum
Automatisch akkoord voor vrijgave zodra de de specifiek geplande datum aanbreekt
Akkoord voor vrijgave = Nee
Verwachte verschijningsdatum = in de toekomst
Uitleveren op specifieke datum = Ja
10,12
02
Datum uit:
SupplyDate,
SupplyDateRole = 08,
Date
Voor activeren van 'Uitleveren op specifieke datum' dient tevens MarketPublishingDetail met:
MarketPublishingStatus = 02
MarketDateRole = 01
Date
groter of gelijk aan 'vandaag' te zijn
Aangekondigde titel - Direct vrijgeven
Datum eerste uitlevering
10,12
02
Datum uit:
SupplyDate
SupplyDateRole = 08
Date
E-book
In CB Online Assortiment
tabblad Commercieel
ProductAvailability
SupplierName
PriceStatus
01 = Default
Verwachte verschijningsdatum
Aangekondigde titel - Geen vrijgave
Het boek mag niet verschijnen
10
CB
01, 00 of niet aanwezig
Datum uit:
SupplyDate
SupplyDateRole = 08
Date
Distributieplatform, IBS, KOBO, AZON etc.
01, 00 of niet aanwezig
Datum uit:
SupplyDate
SupplyDateRole = 08
Date
Aangekondigde titel - Vrijgeven op specifieke datum
Het boek mag verschijnen vanaf een specifieke datum
10
CB
01, 00 of niet aanwezig
Datum uit MarketPublishingDetail:
MarketPublishingStatus = 02
MarketDateRole = 01
Date
Distributieplatform, IBS, KOBO, AZON etc.
01, 00 of niet aanwezig
Datum uit MarketPublishingDetail:
MarketPublishingStatus = 02
MarketDateRole = 10
Date, de opgegeven datum is bepalend of Presales van toepassing is.
CB Online tabblad Beschikbaarheid
Kolom Presales
Waarbij geldt dat:
Nee
Toekomstige datum = Géén presales
Ja
Datum 'vandaag' of datum in verleden = Presales mogelijk.
('Vandaag' is datum van inzenden ONIX30 bericht)
Aangekondigde titel - Direct vrijgeven
Het boek mag direct verschijnen
10
CB
02
Datum uit:
SupplyDate
SupplyDateRole = 08
Date
Distributieplatform, IBS, KOBO, AZON etc.
02
Datum uit:
SupplyDate
SupplyDateRole = 08
Date
Audioboek
In CB Online Assortiment
tabblad Commercieel
ProductAvailability
SupplierName
PriceStatus
01 = Default
Verwachte verschijningsdatum
Aangekondigde titel - Geen vrijgave
Het boek mag niet verschijnen
10
CB
01, 00 of niet aanwezig
Datum uit:
SupplyDate
SupplyDateRole = 08
Date
Aangekondigde titel - Vrijgeven op specifieke datum
Het boek mag verschijnen vanaf een specifieke datum
10
CB
01, 00 of niet aanwezig
Datum uit MarketPublishingDetail:
MarketPublishingStatus = 02
MarketDateRole = 01
Date
Aangekondigde titel - Direct vrijgeven
Het boek mag direct verschijnen
10
CB
02
Datum uit:
SupplyDate
SupplyDateRole = 08
Date
klik hier voor voorbeelden van hier boven beschreven mogelijkheden
Fysiek artikel
Voorbeeld/example
Aangekondigde titel - Geen vrijgave
ONIX30 bericht ingediend op 21-04-2020, verwachte verschijningsdatum 02-09-2020