/
Thema FAQ

Thema FAQ


FAQ Thema

Wat zijn de voordelen van Thema?

Thema kan worden gebruikt voor verfijnde schapvulling, search en indexatie. Met Thema kunnen titels specifieker worden geclassificeerd dan met NUR en BISAC mogelijk is. Hierdoor kunnen winkels hun schappen fijnmaziger indelen en wordt het indexeren, en zoeken naar titels sterk verbeterd.

Bol.com heeft geëxperimenteerd met Thema. Uit hun experiment bleek dat klanten die browsen 7% vaker doorklikten naar boeken mét Thema-codes dan naar titels binnen algemene categorieën. Van alle consumenten in de test, bracht 37% een bezoek aan een van de nieuwe Thema-categoriepagina’s.  


Wat zijn de voordelen van Thema naast NUR en BISAC?

Zie wat zijn de voordelen van Thema. De NUR code is sterk verouderd en vrij algemeen van aard. Zo kun je alleen aangeven of een boek Nederlandse literatuur is, maar niet bijvoorbeeld waar het boek zich afspeelt of in welke tijdsperiode. BISAC is een Amerikaans systeem, en dan ook nog vooral gericht op de omgeving rond New York. Thema beoogt internationaal te zijn.


Is het noodzakelijk Thema te gaan gebruiken?

Het gebruik van Thema is optioneel. Mogelijk zullen er retailers zijn die het als vereiste zullen stellen, zoals Apple dat heeft gedaan voor BISAC. Overigens zijn Apple en Amazon ook gaan werken met Thema.


Gaat NUR en of BISAC verdwijnen?

Thema zal in eerste instantie gebruikt worden parallel aan de NUR- en BISAC-codes. Thema zal ze eventueel pas vervangen als het hele boekenvak Thema daadwerkelijk ziet en gebruikt als beter alternatief.


Raden wij uitgevers aan Thema te gebruiken (bij alle titels)?

Ja, omdat uit experimenten blijkt dat retailers met Thema een instrument in handen krijgen om boeken beter vindbaar te maken en aan elkaar te kunnen relateren. Hiermee kunnen zij online en offline schappen en etalages op thematisch onderwerp indelen. Denk bijvoorbeeld aan het onderwerp Rome: reisboeken, geschiedenisboeken, literatuur dat zich in Rome afspeelt, thrillers die zich afspelen in Rome etc..

Het vak kan alleen maar zoveel mogelijk profiteren van de kracht van Thema, als er volume ontstaat.


Ik wil Thema gaan gebruiken, waar moet ik beginnen?

Start met het lezen van de documentatie van EDiTEUR, de organisatie achter Thema. Op de wiki van CB staat ook alle nodige documentatie voor Nederland.


Komt er een template beschikbaar waarin uitgevers Thema’s kunnen toevoegen aan titels? (zodat dit niet stuk voor stuk in CB online hoeft) en zo ja, zijn hier kosten aan verbonden?

Tot en met juli 2019 kunnen uitgevers gebruik maken van het aanbod om in een keer hun hele catalogus van Thema te voorzien, kosten: € 500,- exclusief BTW. In de maand mei geldt een vroege vogel korting van 50% en kost het dus slechts € 250,- . Codes kunnen ook aangeleverd worden via Onix (per 29 april 2019).