Afhankelijk van moment overgang ONIX versie 3.0.8 naar nieuwe versie
Verplaatsen element
Elementen kunnen verplaatst worden bij elke toekomstige nieuwe release van het XSD-schema en alle ONIX-gebruikers moeten proberen het verplaatsing zo snel mogelijk door te voeren
<UnnamedPersons> wordt verplaatst. Deze komt vóór de andere Contributor/Betrokkene elementen. Zie hiervoor Diagram Contributor.
Diagram Contributor
ProductContact
General Product Safety Regulation (GPSR)
Vanaf 13 december 2024 treedt in de Europese Unie de verordening General Product Safety Regulation (GPSR) in werking. Deze vervangt de bestaande productveiligheidsrichtlijnen en vereist voor het eerst dat fysieke boeken een ‘verantwoordelijke marktdeelnemer’ toewijzen om aan productveiligheidsnormen te voldoen. Ten behoeve van de registratie van de contactgegevens wordt het ProductContact composite opgenomen.
General Product Safety Regulation (GPSR)Expand source
European Accessibility Act (EAA) Wordt uitgesteld naar januari 2025, exacte datum volgt in december. Vanuit de Metadata werkgroep is er een werkgroep Metadata Toegankelijkheid gestart, zodat we door de hele keten de implementatie goed op elkaar kunnen laten aansluiten.
Met de komst van de Europese Toegankelijkheidsakte (European Accessibility Act, afgekort: EAA) zullen e-books en bijbehorende leessoftware vanaf 28 juni 2025 aan specifieke toegankelijkheidseisen moeten voldoen. Deze wetgeving heeft betrekking op digitale producten, waaronder websites, elektronische boeken en de daarbij behorende hard- en software. De wet schrijft voor dat deze systemen toegankelijk moeten zijn voor mensen met een leesbeperking; blinden, slechtzienden, ouderen en mensen met dyslexie.
Hiervoor zijn er op diverse elementen waarden uit codelijsten toegevoegd en is P.3.11 ProductContenttype opgenomen.
Vanaf medio januari 2025 kan deze metadata voorkomen in de Product record.
Zie het complete overzicht met metadata gegevens en de combinatie van de waarden uit de diverse codelijsten.
Toegankelijkheidsinformatie t.b.v. digitale producten. Mogelijke waarden en combinaties
Om digitale producten en diensten toegankelijk te maken voor mensen met een beperking, werd in 2019 de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn gepubliceerd en breed aangenomen. Deze richtlijn is omgezet in Nederlandse wetgeving en zal vanaf 28 juni 2025 voor onder andere e-books en audioboeken gaan gelden.
Het is daarom noodzakelijk dat de metadata m.b.t. de toegankelijkheid beschreven wordt zodat dit door boekverkopers, bibliotheken etc. getoond kan worden aan hun gebruikers waarop zij de juiste keuze kunnen maken.
Visuele aanpassingen
Dit geeft aan of een gebruiker het uiterlijk van de tekst of de pagina kan aanpassen mits het leesapparaat dit aankan.
Beschrijving
ONIX veld
M/O
Codelijst
Waarde
Uiterlijk van de tekst en pagina layout kan worden aangepast (lettertype, lettergrootte, kleur etc.)
ProductFormFeatureType ProductFormFeatureValue
M
79 196
09 36
Deze waardes sluiten elkaar uit
Tekst en pagina layout kan niet worden aangepast, de leeservaring komt overeen met een gedrukt boek
ProductFormDetail
M
175
E201 (fixed format)
Geen toegankelijkheidsopties actief uitgeschakeld (behalve)
ProductFormFeatureType ProductFormFeatureValue
M
79 196
09 10
Mogelijkheid tot aanpassen van het uiterlijk is niet bekend
Als vorige 2 niet opgenomen
O/M
-
-
Ondersteunt niet-visueel lezen
Geeft aan of alle inhoud beschikbaar is voor ondersteunende en leessystemen die gebruikmaken van tekst-naar-spraak- of elektronische braillefunctionaliteit.
Beschrijving
ONIX veld
M/O
Codelijst
Waarde
Volledige inhoud is beschikbaar via voorlezen en elektronische braille
ProductFormFeatureType ProductFormFeatureValue
M M
79 196
09 52
Volledige alternatieve audio beschrijving voor niet tekstuele inhoud
Geeft de aanwezigheid aan van vooraf opgenomen audio en specificeert of deze audio op zichzelf staand is (een audioboek), tekst vergezeld (embedded audio- en videoclips) of een alternatief voor de tekst is (gesynchroniseerde tekst-audioweergave).
Unable to render {include} The included page could not be found.
ProductFormFeature composite
EU Deforestation Regulation (EUDR)
De EU Deforestation Regulation (EUDR), die op 30 december 2024 ingaat (voor micro-ondernemingen per 30 juni 2025), verplicht uitgevers en boekverkopers in de EU om bij te dragen aan ontbossingsvrije toeleveringsketens. Deze wet geldt voor allerlei producten gemaakt of afgeleid van hout en aanverwante grondstoffen. Papieren boeken en drukwerken vallen hierdoor ook onder de wetgeving.
Ten behoeve van de EUDR https://environment.ec.europa.eu/topics/forests/deforestation wordt codelist 79 waarde 50 - Due diligence-document referentie toegevoegd aan P.3.4 ProductFormFeatureType. Toegevoegd is ook element P.3.6 ProductFormFeatureDescription waarin de uitgever de unieke document referentie (UUID) kan opnemen waaronder het Due diligence-document in de eigen systemen van de uitgever is vastgelegd.
EpubUsageConstraint
Ten behoeve van Tekst & data mining is er een EpubUsageContraint composite toegevoegd, EpubUsageType, waarde 11 Tekst & Data mining EpubUsageStatus, waarde 03 Niet toegestaan
Met ingang van 08-09-2024 ProductAvailability waarde 52 toegevoegd t.b.v. artikeloverdracht 6318761 Van Ditmar Boeken voor Kernassortiment (Centraal Depot) naar 9567092 Van Ditmar Bestelservice assortiment.
Met ProductAvailability 52 wordt in onx30mcb-bericht aangeduid dat een artikel niet meer beschikbaar is via het Centraal Depot maar nog wel via de Van Ditmar Bestelservice, onx30mchb-bericht. Ontvang je alleen het Central Depot onx30mcb-bericht: Verwijder het artikel of geef het een eindstatus in de database. Ontvang je beide berichten: Verwerk eerst het Centraal Depot onx30mcb-bericht en daarna het Bestelservice onx30mchb-bericht waarin het artikel met de actuele ProductAvailability wordt opgenomen
In plaats van het Price composite wordt element UnpricedItemType met waarde 02 opgenomen.
Click here to expand...
Example - Product record met ProductAvailability 52Expand source
Boeksoort waarde B(uitenlands) toegevoegd. Beschikbaar met ingang van 17-05-2024
Steeds meer internationale uitgeverijen sluiten zich aan bij CB. Binnen de boeksoorten wordt nu gewerkt met type A, S, W en O. Deze boeksoorten staan echter geen volledige vrijheid toe in het bepalen van korting en transactievoorwaardecategorie (DUD, DIO en AANB). Voor niet-Nederlandse titels (ISBN 97890* en 97894*) gelden echter geen voorwaarden vanuit het Centraal Depot op dat gebied. Met boeksoort B is de uitgeverij in staat om per transactievoorwaardecategorie – DIO, AANB, maar dus ook DUD – zelf de korting te bepalen.
P.26.17 ProductAvailability
Toegevoegd t.b.v. Van Ditmar bestelassortiment: ProductAvailability waarde 43 - No longer supplied by us. Beschikbaar met ingang van 17-05-2024
Wordt gebruikt voor artikelen die tijdelijk niet meer bestelbaar zijn. Bestaande bestellingen worden niet geannuleerd en kunnen na ontvangst van de leverancier alsnog verwerkt worden. Nieuwe bestellingen zijn niet meer mogelijk. Afhankelijk van de situatie kan Van Ditmar het bestelassortiment artikel later weer muteren naar leverbaar of definitief op Uitverkocht zetten. Na drie maanden zal een artikel met deze status automatisch op Uitverkocht komen.
ONIX upgrade Codelists 55 t/m 63
Met ingang van 02-04-2024 implementatie Codelists issue 55 t/m 63 Op 27-03-2024 nog aangevuld met Codelist issue 64
Klik hier voor de wijzigingen tot 2024
Supporting Resource
Week 36 - 2023 start met doorgeven van hoge resolutie product afbeeldingen en verplaatsing van downloadbare product afbeeldingen en inkijkbestanden van 'on-premise' CB omgeving naar cloud-omgeving
Cloud omgeving
Hoge resolutie product afbeeldingen en verplaatsing downloadbare product afbeeldingen en inkijkbestanden start week 36 - 2023
Er worden een aantal wijzigingen doorgevoerd rondom het verspreiden van downloadbare bestanden, We houden de huidige links naar de gestandaardiseerde 800px/1400px covers in stand, maar als we een (hoge resolutie) origineel hebben, sturen we ook een downloadlink daarvoor. in dit document worden de wijzigingen verder toegelicht.
Product afbeeldingen en inkijkbestanden worden als downloads aangeboden via een Cloud-omgeving
De downloadbare bestanden staan nu nog op een 'on-premise' (CB) omgeving, deze gaan verhuizen naar een Cloud-omgeving. Door de verhuizing zullen de bestandsnamen en resourcelink van de bestanden wijzigen. Dit zal gefaseerd uitgevoerd gaan worden, daarbij wordt rekening gehouden met de capaciteit bij klanten en onze eigen systemen. Het aantal Product records wordt dagelijks aangevuld tot een maximum waarvan we weten dat de ontvangers van de ONIX-berichten dit aan kunnen. Verspreid over een periode van enkele weken zullen alle Product records in het CB assortiment een update krijgen.
ONIX mutatie berichten zullen de gegevens uit de Cloud-omgeving bevatten
ONIX initiële berichten zullen artikelen bevatten waarvan de bestanden al verhuisd zijn naar de Cloud-omgeving én artikelen die nog in de 'on-premise' (CB) omgeving staan.
Hoge resolutie afbeelding
Naast de standaard (back-)cover afbeeldingen zal het originele, door de uitgever geüploade, formaat van (back-)cover beschikbaar worden gesteld via de ONIX-berichten, te herkennen aan de toevoeging _original in de bestandsnaam. Dit geldt uitsluitend voor afbeeldingen die sinds 2018 zijn aangeleverd.
Overzicht met de wijzigingen in ONIX P.16 Supporting Resource
Bestanden
CB 'on premise' (CB) omgeving
Cloud-omgeving
<FeatureValue> - <x439>
bestandsnaam gedownload bestand
<FeatureValue>- x439>
bestandsnaam gedownload bestand
Cover, standaard
<EAN>_covr.jpg
<EAN>_VCOVR.jpg
<EAN>_frontcover.jpg
<EAN>_frontcover.jpg
Cover, orgineel
n.v.t.
n.v.t.
<EAN>_frontcover_original.jpg
<EAN>_frontcover_original.jpg
Back-cover, standaard
<EAN>_bcov.jpg
<EAN>_ACOVR.jpg
<EAN>_backcover.jpg
<EAN>_backcover.jpg
Back-cover, origineel
n.v.t.
n.v.t.
<EAN>_backcover_original.jpg
<EAN>_backcover_original.jpg
Online leesfragment PDF
<ISBN>_fragm.pdf
<ISBN>_fragm.pdf
<ISBN>_fragm.pdf
<ISBN>_fragm.pdf
Content-Encoding
Bij het ophalen van pdf bestanden is de Content-Encoding (header variabele) gzip
Downloadable leesfragment pdf
<ISBN>_fragm.pdf
<ISBN>_fragm.pdf
<ISBN>_fragm.pdf
<ISBN>_fragm.pdf
Content-Encoding
Bij het ophalen van pdf bestanden is de Content-Encoding (header variabele) gzip
datum waarop het bestand in de Cloud-omgeving is opgenomen. Als de uitgever op een later moment een nieuw bestand upload zal deze mutatiedatum worden opgenomen.
Hosting
De gedownloade bestanden dient u zelf te hosten zoals dit ook het geval is in de 'on-premise' (CB) omgeving
De volgende elementen wijzigen niet, deze bevatten de waarde die hoort bij de downloadbare bestanden
P.16.1 Resource Content Type
P.16.2 Content Audience
P.16.3 Resource Mode
P.16.7 Resource Form
P.16.8 Resource Version Feature Type
P.16.9 Feature Value m.u.v. de bestandsnaam zoals hierboven genoemd
In de CB 'on-premise' omgeving is er een harde downloadlimiet van 3600 bestanden per uur van kracht. Deze limiet komt te vervallen zodra alle afbeeldingen zijn overgebracht naar de Cloud-omgeving.
Subject Thema
Ondersteuning van Thema versie 1.5 in gebruik genomen
Subject Bisac
Op 16-05-2022 implementatie Bisac versie 2021
P.3.2 ProductForm
Met ingang van 29-07-2021 kunnen uitgevers ISBN's registreren met verschijningsvorm Spiraalboek (Codelist 150 waarde BE) en Puzzel (Codelist 150 waarde ZJ) . Vanaf dat moment kan ProductForm de waarde BE en ZJ bevatten.
P14.6 en 15.4 SourceTitle - Bronnen
Lijst met bronnen met ingang van 30-08-2020 uitgebreid
SubjectSchemeVersion
CB ondersteunt versie 1.4, daartoe is t.b.v. Thema versie 1.3 aangepast naar 1.4. Versie 1.4 en alle voorgaande versies worden ondersteunt
Met ingang van
Product Availability
Artikelen waarvoor de uitgever een Bestel- en Informatierestrictie heeft vastgelegd, worden in het ONIX bericht wat CB verstrekt aan de retailers en eigenaren doorgegeven metwaarde 44 (Niet bestelbaar door de boekhandel) in element ProductAvailability. Deze waarde overrulet de feitelijke ProductAvailability, bijvoorbeeld, 10 Not yet available/Aangekondigd en 21 In stock/Verschenen, verschillende klanten ondervinden hiervan hinder. Een Bestel- en Informatierestrictie wordt opgenomen in hetSalesRestriction composite, daarmee is ProductAvailability 44 onnodig en zal dan ook vervallen.
Begin maart 2020
TAX - BTW e-books
Zoals uhierkunt lezen is met ingang van 1 januari 2020 is de btw op e-books verlaagd naar het lage btw- tarief. Om die reden is voor e-books die uitzonderlijk een hoog BTW hebben, het hoge btw tarief op e-books, classificatie DL_ABOEKH, toegevoegd aan de beschikbare btw classificaties, element P.3.23 ProductClassificationCode.
Subject - THEMA
Toegevoegd bij P.12 Subject: lijst met THEMA's welke door de retail als onvoldoende specifiek bestempeld zijn
Retailers hebben een aantal THEMA's bestempeld als onvoldoende specifiek, om die reden zullen deze niet worden opgenomen in de ONIX berichten die CB verstrekt. Alle door uitgevers aangeleverde THEMA's zullen wel bij CB worden vastgelegd.
Op 4 januari 2020 wordt element P.26.41a Pallet quantity toegevoegd aan het ONIX Product record in de ONIX berichten die CB voor u klaar zet. Dit element bevat het aantal exemplaren van één artikel op een CB Pallet. Het element volgt na P.26.41 Pack quantity waaarin het aantal exemplaren in een bindersverpakking is opgenomen.
Dit element wordt enkel opgenomen als de waarde betrouwbaar is en niet wijzigt.
TAX - BTW e-books
BTW op e-books en downloadbare luisterboeken van BTW Hoog 21% naar BTW Laag 9%
Met ingang van 1 januari 2020 geldt voor e-books en downloadbare luisterboeken het lage btw tarief van 9%. Nu is dat nog 21%.
Zie voor uitgebreide informatie gebruikershandleidingen ONIX 3.0 en Assortimentgegevens en afspraken e-books
Uitgangsdocumentatie
Upgrade Uitgangsdocumentatie (XSD)
Onix for Books Product Information Format SpecificationvanRelease 3.0 revision 4, September 2018naar Release 3.0 revision 5, Oktober 2018
Uit de door uitgevers ingediende ONIX Product records selecteerde CB bij het ProductIDType enkelwaarde '03' GTIN-13 (code list 5). In het ONIX bericht wat uitgevers en retail ontvangen werd ook enkel waarde '03' opgenomen.
Naast waarde '03' GTIN-13 wordt nu ook '15' ISBN-13 geselecteerd uit het door uitgevers ingediende Product record. Hierbij geldt dat als '15' - ISBN-13 aanwezig is dit als ISBN wordt vastgelegd, als deze niet aanwezig is wordt '03' GTIN-13 genomen.
In het ONIX bericht wat de retail ontvangt worden zowel GTIN als ISBN doorgegeven als het GTIN ook een ISBN is.
RelatedProduct - ProductRelationCode
CB ondersteunt uit code list 51 nu ook de volgende waarden:
16 POD-vervangend werk van - POD replacement for (door uitgever op te geven)
17 Wordt vervangen door POD - replaced by POD (opgenomen in het ONIX bericht wat uitgevers en retail ontvangen)
ProductComposition
Uit code list 2 ondersteunt CB nu ook waarde '10.
Wanneer het product bestaat uit delen wordt waarde '10' - Multiple-component product retailed as a whole". Wanneer dit product besteld wordt, worden de delen geleverd.
ProductPart
De ‘samenstelling' van de ProductComposition wordt doorgegeven in ProductPart composites maar daar kregen alle ProductParts de ProductForm SA (Samengesteld Artikel).
Dit is gewijzigd, doorgegeven wordt de ProductForm van het betreffende artikel.
Subject BISAC
BISAC code list, versie november 2018 geimplementeerd, zie aankondiging
Prize composite
P.17.3 PrizeCountry verwijderd uit ONIX bericht, deze wordt niet gecommuniceerd
Subject BISAC
Aankondiging: Deze maand zal CB de jaarlijkse update van de BISAC codes implementeren, versie november 2018. Dit gebeurt o.a. op verzoek van verschillende marktpartijen en is een jaarlijks terugkerende handeling.
Advies aan uitgevers en retail is om op termijn ook de nieuwste versie te gaan gebruiken.
Wanneer een uitgever een BISAC code indient die niet (meer) voorkomt in deze nieuwste versie wordt, na het indienen van het ONIX-bericht, een foutmelding voor deze titel teruggegeven.
Wanneer een BISAC code is komen te vervallen waarbij door BISG een één op één alternatief wordt voorgesteld zal deze worden geconverteerd naar het voorgestelde alternatief. Als er meer dan één alternatief wordt voorgesteld kan de uitgever zelf de keuze maken.
THEMA Subject en SubjectSchemeVersion
Toegevoegd: Overgangssituatie Thema en toelichting Versie nummer van Thema codes in Subject en SubjectSchemeVersionNumber
ProductComposition - ProductPart
Waarde 10 uit de handleiding gehaald. Wordt niet gebruikt. Alles wordt gecommuniceerd als enkelvoudig artikel, voor de vertegenwoordigers pakketten zie onderstaande wijziging.
ProductForm's welke zich niet lenen voor tonen op webshops voor eindconsumenten
Toegevoegd aan de ProductForm's die zich niet lenen voor opname in webshops voor eindconsumenten
XL (Vertegenwoordigerspakket in krimpfolie met een eigen productcode, bedoelt voor de retail waarbij de onderliggende artikelen afzonderlijk verkocht kunnen worden. Orders op de vertegenwoordigerspakket productcode 'exploderen' naar orders op de onderliggende ISBN's/EAN's
XM (Vertegenwoordigerspakket in een doos met een eigen productcode, bedoelt voor de retail waarbij de onderliggende artikelen afzonderlijk verkocht kunnen worden. Orders op de vertegenwoordigerspakket productcode 'exploderen' naar orders op de onderliggende ISBN's/EAN's)
Update BISAC lijst
De BISAC lijst die CB gebruikt is die van 2017. In de handleiding stond nog 2015
NUR bestaat sinds 2002 maar is inmiddels een verouderd systeem. Het wordt niet meer onderhouden en biedt alleen een summiere classificatie. Zie daarom ook THEMA.
Naast NUR wordt in de loop van 2019 ook het wereldwijde classificatiesysteem Thema in gebruik genomen. Omdat het aanbod titels exponentieel groeit, boeken veel langer leverbaar kunnen blijven als e-boek of dankzij printing on demand, en de markt internationaliseert, is er een verfijnder zoeksysteem nodig om precies te vinden wat consumenten willen. Thema stelt uitgevers in staat om veel specifieker te classificeren, zodat consumenten verfijnder kunnen zoeken.
NUR maar ook BISAC zullen nog lang parallel naast Thema gebruikt worden.
<Prize> composite toegevoegd
Literaire prijzen en onderscheidingen
Uitgevers kunnen via ONIX en CB Online literaire prijzen en onderscheidingen vermelden bij hun titels.
Prizes - Literaire prijzen en onderscheidingen
Uitgevers kunnen via ONIX en CB Online literaire prijzen en onderscheidingen vermelden bij hun titels. Voorheen was er enkel functionaliteit om nominaties door te geven via Mijn ISBN. Dit is uitgebreid met volledig ondersteuning voor het Prize component in ONIX. Alle literaire prijzen en type vermeldingen kunnen worden aangemeld. Met de retail is echter afgesproken dat uitsluitend de prijswinnaars van een voor gedefinieerde lijst met literaire prijzen worden doorgestuurd. Voor uitgevers die literaire prijzen en nominaties door willen geven via ONIX is het belangrijk dat zij dezelfde genormaliseerde lijst gebruiken om er zeker van te zijn dat de retail deze informatie ontvangt. Prijzen en nominaties die via ONIX zijn aangemeld kunnen vervolgens in CB Online worden ingezien en onderhouden in het tabblad “Metadata” van de betreffende titel.
In de ONIX berichtdefinities is in Block 2 Collateral Detail - Content het Prize composite opgenomen:
Nieuwe vormgeving ONIX bericht voor eigenaren en aanleveren door eigenaren
De ONIX handleidingen zijn op een andere wijze opgezet zodat deze meer aansluit bij het ONIX for Books Format Specification document van EDItEUR. Dit maakt het voor 'anders-talige' software ontwikkelaars makkelijker om de gebruikershandleiding te volgen.
Composite t.b.v. literaire prijs of onderscheiding toegevoegd
TitleDetail
De commerciële titel en commerciële ondertitel komen te vervallen. Dit is in overleg met uitgevers en retailers afgestemd omdat het veld niet of nauwelijks door de retail gebruikt wordt en juist voor verwarring zorgt.
ONIX30 Boekverkopers
Binnenkort vindt er een kleine aanpassing plaats in het Onix 3.0 bericht voor boekverkopers. Het gaat om het bericht met buitenlandse titels dat u dagelijks van CB ontvangt.
DeSupplierRolezal voortaan gevuld worden met de waarde 00. Daarmee komt de waarde 04 voor Groothandel te vervallen.
DeSupplier Namezal voortaan altijd gevuld worden met de waardeCB. Daarmee komt de waardeCBHte vervallen.
Aan uw kant hoeft u geen actie te ondernemen, maar we wilden u wel informeren. Alle detail-informatie rondom dit Onix 3.0 bericht vindt u op onze wiki.
ONIX30 aanmelden:
TitleDetail - Ondertitel
CollateralDetail - TextContent - Annotatie
CollateralDetail - TextContent - Recensie
CB hanteert de standaard ONIX richtlijnen om er voor te zorgen dat nieuwe partijen, die ook via ONIX gegevens uitwisselen en hierbij volgens de ONIX standaard werken, zonder problemen kunnen aansluiten bij CB.
In de huidige verwerking van deze gegevens vindt er controle plaats op het maximaal aantal tekens. Als dit aantal wordt overschreden wordt dit gemeld.
Afnemers en uitgevers in Nederland (en BE/LU) hebben andere wensen; zij gebruiken deze gegevens alleen als ze het “bruikbare aantal tekens” niet overschrijden. Dit is als volgt voor een 3-tal attributen gedefinieerd:
Bibliografische ondertitel maximaliseren op 200 karakters
Annotatie maximaliseren op 200 karakters
Recensie maximaliseren op 500 karakters
Indien het attribuut langer is dan het “bruikbare aantal” maar kleiner dan maximaal is toegestaan, dan wordt bij overschrijding van het “bruikbare aantal” tekens de volgende meldingen geretourneerd:
ART-00758: Voor recensies overschrijdt U het maximum van 500 tekens dat retailers doorgaans voor dit veld hanteren. Zij zullen de tekst daarom niet overnemen.
TIS-00759: Voor ondertitel overschrijdt U het maximum van 200 tekens dat retailers doorgaans voor dit veld hanteren. Zij zullen de tekst daarom niet overnemen
ART-00758: Voor annotaties overschrijdt U het maximum van 200 tekens dat retailers doorgaans voor dit veld hanteren. Zij zullen de tekst daarom niet overnemen.
Validatie schema's
Link naar DTD-schema en XSD schema aangepast
Ingebruikname versie 3.0.3
productie-oplevering uitgevoerd
Aankondiging Aanpassingen in ONIX release 2016-2.
Overgang naar versie 3.0.3.
Verwachte productie-oplevering
Contributor Auteursvermelding
Verwijderd: Note Unnamed Persons (Z98) en Combinatie van betrokkenevermelding met ContibutorRole Z99 en Unnamed persons tag
ProductForm e-books
Verwijderd: ProductForm EB (online lezen)
Opbouw van een Product Record
Toegevoegd aan Block : Oorspronkelijke titel
Interpretatie van het ONIX 3.0 bericht
De gehele standaard wordt aanvaard door CB. Er komt nog wel een Best practices guide
OX30 Assortimenten
Toegevoegd: Informatie over de Webservice voor metadata van individuele ISBN's.
OX30 Block 1 Auteursvermelding – Contributor
Verwijderd: Tekst over samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek, is niet meer relevant.
OX30 Block 1 Commerciële titel, Auteur-titel, Verkortte titel en Oorspronkelijke titel - TitleDetail
Toegevoegd: Advies aan boekhandel en webwinkels aangepast, advies is de bibliografische titel in te lezen ten behoeve van het presenteren op de website en de commerciële titel in te lezen ten behoeve van zoekargumenten in de zoekmachine.
OX30 Block 1 Druk/editie, taal, pagina’s en illustraties
Tekstuele aanpassing in Taal-Language
Uitfasering Online lezen
CB stopt met online lezen, Product From EB zal uitgefaseerd worden
Inleiding
Voor het presenteren van artikelen in de etalage van een webwinkel en voor het juist en volledig tonen van de gegevens van de boeken is het belangrijk dat gebruik wordt gemaakt van standaards in de uitwisseling van gegevens. Voor boeken is ISBN al decennia de internationale standaard voor het uniek identificeren van een uitgave van een boek, (en onder beheer van het International ISBN Agency te Londen). Bureau ISBN is binnen Nederland verantwoordelijk voor de toepassing van het ISBN en voor eenduidig en gestandaardiseerd vastleggen de titelgegevens van de boeken met een ISBN. ONIX is al jaren de internationale standaard voor het uitwisselen van de gegevens van de boeken met een ISBN, (en onder beheer van EDItEUR). CB faciliteert als spin in het web van de Nederlandse boekenbranche Bureau ISBN en vertegenwoordigt Nederland binnen EDItEUR.
Het doel van het bericht
Dit document beschrijft de aanlevering van artikelgegevens door het CB aan boekverkoper, uitgevers en andere derde partijen. Deze gegevens aanlevering is gebaseerd op de internationale ONIX standaard. In dit document zijn de verschillende aspecten van de gegevensuitwisseling beschreven zoals die wordt gebruikt vanuit de systemen van CB ten behoeve van het inlezen in de systemen van de afnemers van de titelinformatie van CB.
Gegevens van boeken worden regelmatig aangepast. een nieuw boek wordt al aangekondigd voordat het is verschenen. Bij verschijnen van het boek worden de gegevens gecontroleerd en compleet gemaakt door Bureau ISBN. Prijzen en beschikbaarheid kunnen wijzigen in de loop van de tijd. Er wordt aanvullende informatie toegevoegd door de uitgever zoals cover, leesfragment, boekbeschrijving, trefwoorden, recensies. Dagelijks worden de mutaties doorgegeven naar de boekverkopers in ONIX mutatiebestanden. Voor het up-to-date houden van de gegevens over het boek in de webwinkel is het belangrijk om dagelijks de mutaties te verwerken.
Gebruik document
De volledige ONIX berichtdefinitie is zo opgebouwd dat de geneste structuur, met blocks, composites en elementen (tags), zichtbaar is in de inhoudsopgave. Hiermee wordt tevens de volgorde van de composites en elementen weergegeven. Vanuit de inhoudsopgave kan eenvoudig worden doorgeklikt naar het betreffende onderdelen.
Zoekadvies
Zoeken kan het best vanuit de inhoudsopgave op hoofd- en sub-pagina of door gebruik te maken van de functietoets F3 of CTRL + F op de betreffende paginaen niet het zoekveld rechts bovenaan in het CB Wiki scherm (zie onderstaande schermprint). Het document is opgebouwd uit diverse componenten, bij zoeken via het zoekveld wordt er gezocht in de componenten database en verlaat u het document en daarmee ook het overzicht op de structuur van de gebruikershandleiding en berichtdefinitie.
Beschikbaarstelling van het bericht
Als de boekverkoper hiervoor een afspraak heeft, wordt dagelijks iedere ochtend, met uitzondering van zaterdag, een zip file geplaatst in de out-map van het FTP account wat voor de boekverkoper is ingericht. Dit bevat de mutaties van titels die gedurende de voorgaande dag(en) zijn opgetreden in de artikelgegevens of in de beschikbaarheid van een artikel. De zip file bevat 1 of meerdere bestanden met Product records, maximaal 2.500 per bestand.
Assortimenten
CB biedt een aantal verschillende selecties van titelgegevens aan in de vorm van verschillende typen ONIX 3.0 berichten. Deze selecties onderscheiden zich door het assortiment van titels dat erin is opgenomen. De XML-structuur alsmede het gebruik van elementen en de vulling ervan is grotendeels hetzelfde. Voor de boekverkoper kunnen één of meerdere selecties geactiveerd worden.
De bestanden worden als een zip file aangeboden en geplaatst in de out-map van de FTP-account wat voor de boekverkoper op de ftp server van CB is ingericht. Deze bestanden bevatten de mutaties van artikelgegevens en beschikbaarheid welke sinds het voorgaande mutatie bericht zijn opgetreden. Een zip file bevat één of meerdere bestanden met Product records, maximaal 2500 per bestand.
In een weekend of op een feestdag kan het voorkomen, dat er géén enkel artikel is gemuteerd of toegevoegd. Het ONIX 3.0 bericht wordt dan toch aangemaakt om aan de boekverkoper te laten weten dat er geen updates gemist zijn. Het ONIX 3.0 bevat dan geen Product records, in plaats daarvan staat er een <NoProduct/> tag.
Klik hier voor een volledig overzicht met de verschillende assortimenten en bestandsnamen
Berichttype
Selectie
Bestandsnaam van de deelbestanden
ONIX30MCB
Mutaties op titels uit het assortiment van CB (dagelijks)
ONIX30mcbyyyymmdd_mut_1van2.onx
ONIX30mcbyyyymmdd_mut_2van2.onx enz.
ONIX30MCHB
Mutaties op titels uit het bestelassortiment van Van Ditmar (buitenlandse titels) (dagelijks)
ONIX30mchbyyyymmdd_mut_1van2.onx
ONIX30mchbyyyymmdd_mut_2van2.onx
enz.
ONIX30MEB
Mutaties op titels uit het assortiment van Digitale distributie (e-books) (dagelijks)
ONIX30mebyyyymmdd_mut_1van2.onx
ONIX30mebyyyymmdd_mut_2van2.onx
enz.
ONIX30ICB
Initiële load assortiment van CB (éénmalig, op aanvraag)
ONIX30icbyyyymmdd_ini_1van2.onx
ONIX30icbyyyymmdd_ini_2van2.onx
enz.
ONIX30ICHB
Initiële load bestelassortiment van Van Ditmar wordt iedere zondag klaargezet op een apart ftp account. Inloggegevens voor dit account kunnen worden opgevraagd bij uw accountgroep
ONIX30ichbyyyymmdd_ini_1van2.onx
ONIX30ichbyyyymmdd_ini_2van2.onx
enz.
ONIX30IEB
Initiële load assortiment van e-books (éénmalig, op aanvraag)
Voor de bepaling welke e-books een boekverkoper mag opnemen/verkopen dient het Afspraken bericht digitale berichten in xml formaat waarin de specifieke gegevens voor de boekverkoper zijn opgenomen. Het ONIX 3.0 e-books bericht bevat deze informatie niet en kan dan ook niet alleen gebruikt worden.
ONIX30iebyyyymmdd_ini_1van2.onx
ONIX30iebyyyymmdd_ini_2van2.onx
enz.
Wanneer u één of meerdere selecties wilt afnemen dient in de CB systemen de dienst voor het betreffende assortiment geactiveerd te worden. Dagelijks, met uitzondering van zaterdag, wordt er een mutatiebericht gegeneerd en in de out-map van het FTP-account geplaatst. Bij aanvang wordt er een initieel basisbestand met complete Product records gegenereerd voor het betreffend assortiment. Aansluitend kan met de dagelijkse verwerking van de mutatieberichten de artikeldata up-to-date worden gehouden.
E-books in ONIX 3.0 versus DIPRAGMTCS.xml bericht
In het ONIX 3.0 bestand met e-book metadata is het volledige e-book assortiment van CB opgenomen. Niet al deze titels worden geleverd aan alle boekhandels. Uitgevers maken over e-books vaak exclusiviteitsafspraken met bepaalde webwinkels. De titels waarvoor een exclusiviteitsafspraak geldt zijn wel opgenomen in het ONIX 3.0 bestand met e-book metadata maar kunt u niet altijd bestellen. Het is mogelijk om in het ONIX 3.0 bericht aan te geven dat een titel onder een exclusiviteitsafspraak valt, maar uitgevers hebben er bezwaar tegen dat deze informatie openbaar wordt. Uitgevers hebben er ook bezwaar tegen dat gemaakte kortingsafspraken aan alle boekhandels openbaar worden gemaakt in een ONIX 3.0 bestand.
Er wordt gewerkt aan een oplossing hiervoor, dit heeft als consequentie dat u als webwinkel die e-book dienstverlening van ons afneemt niet kunt volstaan met het ONIX 3.0 bestand met de e-book metadata. Voor de bepaling welke welke titels u kunt bestellen en welke korting voor de webshop van toepassing is dient u aanvullend gebruik te maken van een dagelijks afspraken bericht voor digitale producten, het zogenaamde DIPRAGMTCS bericht. De specifieke informatie m.b.t. e-books in de ONIX 3.0 blokken wordt in de betreffende blokken beschreven.
Tips en trucs
Welke titels lees ik in?
Mogelijk zijn niet alle titels relevant voor uw webwinkel. Er kunnen titels in het bestand zitten die niet (meer) leverbaar zijn en die u wilt uitsluiten van het tonen op uw website. Hiervoor kunt u filteren op de waarde in de tag <ProductAvailability> .Titels met ProductAvailability 21, 22 of 23 zijn direct leverbaar. Bij ProductAvailability 10, 12, 30, 31, 32 en 34 worden orders in nota genomen. Alle overige ProductAvailabilities betekenen dat de titels niet (meer) leverbaar zijn.
Het is van belang om alle mutaties in zijn geheel te verwerken, ook van titels die u nog niet hebt opgenomen.
Hoe verwerk ik mutaties?
Mutaties kunnen bijvoorbeeld zijn: het aanvullen of bijwerken van de titelgegevens of auteurs, het wijzigen van de beschikbaarheid, het wijzigen van de prijs, het toevoegen of wijzigen van een cover, een leesfragment, boekbeschrijving of promotionele tekst, het toevoegen van trefwoorden. Om de gegevens op uw website actueel te houden is het van belang dat u de mutaties dagelijks verwerkt. Een ONIX 3.0 bericht is opgebouwd uit blokken. Mutaties worden doorgegeven als block update. Dat betekent dat u bij een mutatie op een titel GEEN volledig record krijgt aangeleverd. U krijgt alleen het block /de blocks door waarin wijzigingen zijn opgetreden. Hiermee overschrijft u de identieke blocks in uw database.
Voorbeeld: de prijs van een boek wijzigt. De prijs is opgenomen in het block ProductSupply. U krijgt in het ONIX bericht een Block update door van het Block ProductSupply. Dit bevat alle gegevens in het Block ProductSupply en bevat de volledige nieuwe waarheid van dat block. U overschrijft het block ProductSupply in uw eigen aritkelbestand met het aangeleverde block. De overige blocks blijven ongewijzigd in uw database want deze krijgt u niet opnieuw aangeleverd.
Block updates, hoe verwerk ik een ONIX 3.0 mutatie bericht?
CB stuurt mutaties door op basis van Block updates.
Als een boekverkoper voor het eerst met ONIX 3.0 gaat werken, ontvangt hij een initieel bericht met alle volledige Product records. Als daarna van een titel één of meerdere gegevens worden gemuteerd, wordt in het ONIX 3.0 mutatiebericht een Product record doorgegeven met alleen de gemuteerde Blocks. Het volledige nieuwe Block wordt doorgegeven en deze bevat de volledige nieuwe waarheid.
voorbeeld
mutatie
gevolg in ONIX 3.0
actie boekverkoper
1
De prijs van een titel wijzigt.
De prijs is opgenomen in het block ProductSupply. CB levert alleen het block ProductSupply opnieuw aan.
De boekverkoper overschrijft bij het inlezen van de gegevens in zijn eigen database alleen de gegevens die in het block productSupply voorkomen, de overige blokken blijven ongemoeid.
2
De beschikbaarheid van een titel wijzigt
De beschikbaarheid (ProductAvailability) is opgenomen in het block ProductSupply. CB levert alleen het block ProductSupply opnieuw aan.
De boekverkoper overschrijft bij het inlezen van de gegevens in zijn eigen database alleen de gegevens die in het block productSupply voorkomen, de overige blokken blijven ongemoeid.
3
De uitgever wijzigt een boekbeschrijving en levert een nieuwe cover aan.
CB levert het volledige block CollateralDetail aan met alle aanwezige TextContent composites. De datestamp in het TextContent composite bevat de laatste mutatiedatum voor ieder TextContent composite
De boekverkoper gebruikt de datestamp in het TextContent composite om te bepalen welke TextContent elementen nieuw of gewijzigd zijn en welke er in de database moeten worden geladen of aangepast.
4
De titel verschijnt en wordt redactioneel gecontroleerd door Bureau ISBN. Hierbij blijkt dat de titel onderdeel uitmaakt van een reeks, dit was oorspronkelijk niet opgegeven door de uitgever. Tevens wordt er een vertaler toegevoegd.
De reeksvermelding en de auteursvermeldingen maken beiden onderdeel uit van het block DescriptiveDetail. Het volledige Block DescriptiveDetail wordt opnieuw aangeleverd.
De boekverkoper overschrijft hiermee in de verwerking alle gegevens van het block DescriptiveDetail in zijn eigen database, de overige blokken blijven ongemoeid.
Hoe toon ik een titel op mijn website?
Het is voor de vindbaarheid van een titel van belang dat u de titelgegevens juist en volledig opneemt en dat de klant van de webwinkel kan zoeken op herkenbare woorden uit de titel en de serie. Vooral de naam van een serie is het meest herkenbare deel van de titel waar de klant het eerst op zal zoeken. De serie/reekstitel staat in een aparte <Collection> composite. Het is dus van groot belang dat u deze betrekt bij de opbouw van de titel op uw website.
Ons advies is om van de serie/reeks titel een apart veld te maken waar op gezocht kan worden en waar de klant ook alle titels uit dezelfde serie gemakkelijk bij elkaar kan zien. Als uw database geen apart veld heeft voor de serie/reeks dan adviseren wij om de volgende logica te gebruiken:
Check of er een <Collection> composite met bijbehorend <TitleText> en evt. <PartNumber> in het ProductRecord aanwezig is. Zo ja plaats deze dan altijd vooraan in de titelopbouw . Als hij afwezig is wordt deze natuurlijk weggelaten.
Check daarna hoeveel TitleElementLevels in de <TitleDetail> composite met <TitleType> 01 zitten.
Is er alleen een <TitleElementLevel> 01 dan neemt u daar de <TitleText> van.
Is er een <TitleElementLevel> 01 en 02, dan neemt u eerst de <TitleText> van TitleElementLevel 02 en daarachter de <TitleText van TitleElementLevel 01.
Is er een <TitleElementLevel 01, 02 en 03 dan neemt ue eerst de <titleText> van TitleElementLevel 03, daarna die van 02 en daarna die van 01.
De titelopbouw is dus dat het meest specifieke element het laagste <TitleElementLevel> krijgt. Als u bovengenoemde logica volgt gaat het in alle gevallen goed.
Het tonen van een auteursnaam op een website
Een klant die in een webwinkel een titel zoekt op auteur kan last hebben met verschillende schrijfwijzes van een identieke auteursnaam (Annie Schmidt, Annie M.G. Schmidt, A.M.G. Schmidt) . Dit kan een webwinkel oplossen door bij voorkeur de gestandaardiseerde vorm van de auteursnaam in te lezen. De webwinkel kan hiermee alle titels van dezelfde auteur onder één naamsvermelding vindbaar maken en titels van dezelfde auteur bij elkaar plaatsen. Omdat nog niet alle titels zijn voorzien van gestandaardiseerde auteursnamen wordt de volgende logica aangeraden:
Toon <Contributor> composite met <PrimaryNameType> 02 – authority controlled – als deze aanwezig is. Dit is de gestandaardiseerde auteursnaam
Als er geen <Contributor> composite aanwezig is met <PrimaryNameType> 02, toon de auteursnaam uit de <ContributorComposite> zonder <NameType>. Dit is de auteursvermelding zoals die bij de redactionele controle door Bureau ISBN in het boek is aangetroffen.
Het tonen van de naam van de uitgever op een website
Een boek wordt uitgegeven door een uitgever en de naam van de uitgever zoals die in het boek staat is de “merknaam” (in boekjargon: imprint) en vergroot de herkenbaarheid van het boek. De uitgever zal dus zeker willen dat zijn naam wordt opgenomen bij de titelgegevens op de website. In het ONIX 3.0 record wordt de <PublisherName> (de naam van de uitgever die het boek laat distribueren via CB) opgenomen en daar waar de naam van de uitgever in het boek afwijkt van de <PublisherName> wordt ook de <ImprintName> opgenomen.
Ons advies is om voor het tonen van de uitgeversnaam op de website de volgende logica te hanteren:
Toon de <ImprintName>
Als deze niet aanwezig is, toon de <PublisherName>
Het interpreteren van prijsinformatie
Het is van belang dat het boek met de juiste prijs wordt getoond in de webwinkel. Daarvoor is het goed om u te realiseren dat in het ONIX file er meerdere prijsperioden voor kunnen komen. Er is echter altijd maar één prijs geldig in de tijd. Het is ook goed om u te realiseren dat een ONIX record naast een standaard prijs ook een tijdelijke actieprijs kan bevatten.
De aanbevolen logica is:
Als er op de systeemdatum een actieprijs geldig is, vermeld dan de actieprijs. Een actieprijs is herkenbaar aan PriceType 14 (voor fysieke boeken) of PriceType 12 (voor ebooks)
Als er op de systeemdatum geen actieprijs van toepassing is, vermeld dan de bruto vaste boekenprijs (PriceType 04) of de bruto adviesprijs (PriceType 02).
Het interpreteren van beschikbaarheidsinformatie
De klant die zoekt op de site van een webwinkel moet juist worden geïnformeerd over de beschikbaarheid van een titel, al was het alleen al omdat hij vaak vooruit moet betalen en hij het boek al helemaal niet had besteld als hij had geweten dat het niet leverbaar was. Het is dus van belang om dagelijks de mutaties in de beschikbaarheid te verwerken. Voor de bepaling van leverbaar/niet leverbaar en wat er gebeurt met de orders kan de beschikbaarheidsstatus gebruikt worden.
Klik hier voor het overzicht beschikbaarheidsstatus overzicht t.b.v. van de bepaling van wat leverbaar/niet leverbaar is
Publishing Status
Product Availability
Stadium Levenscyclus
Stadium Dienstverlening
Orderafhandeling
01: Cancelled
01: Cancelled
Zal niet verschijnen
Gestopt (nog wel in assortiment, geen dienstverlening meer)
Orders worden afgewezen
01: Cancelled
40: Not available
Zal niet verschijnen
Niet (meer) in assortiment
Orders worden afgewezen
02: Forth Coming
10: Not yet available
Aangekondigd
In voorbereiding
Orders worden in nota genomen
12: Not yet available, will be POD
Aangekondigd
In voorbereiding (POD)
02: Forth Coming
21: In stock
Aangekondigd
In uitvoering
Tijdelijke status, er is voorraad binnen maar die mag nog niet worden uitgeleverd. Orders worden in nota genomen.
02: Forth Coming
22: To order
Aangekondigd
In uitvoering (BOV)
Tijdelijk status orders worden in nota genomen
02: Forth Coming
23: POD
Aangekondigd
In uitvoering (POD)
Tijdelijk status orders worden in nota genomen
02: Forth Coming
44: Apply direct
Niet bestelbaar voor de boekhandel (bij titels met een bestel- en informatie restrictie)
Enkel orders ingediend door de uitgever/eigenaar zelf worden uitgevoerd
04: Active
44: Apply direct
Niet bestelbaar voor de boekhandel (bij titels met een bestel- en informatie restrictie)
Enkel orders ingediend door de uitgever/eigenaar zelf worden uitgevoerd (bij titels met een bestel- en informatie restrictie)
04: Active
21: In Stock
Verschenen
In uitvoering
Orders worden uitgevoerd
22: To order
Verschenen
In uitvoering (BOV)
23: POD
Verschenen
In uitvoering (POD)
04: Active
31: Temporarily Out of Stock
Verschenen
Geen voorraad meer bij CB aanwezig en de uitgever heeft géén eigen magazijn
Orders worden in nota genomen
04: Active
30: Temporarily Unavailable
Verschenen
Uitgever heeft eigen magazijn, voorraad bij CB is tijdelijk op en is in bestelling bij de uitgever
Orders worden in nota genomen
04: Active
34: Temporarily withdrawn from sales (for quality or technical reasons)
Teruggetrokken
POD titel of e-book, bestand is tijdelijk teruggetrokken door de uitgever om deze te vervangen door een nieuw bestand
Orders worden in nota genomen (enkel POD voor e-books geldt dit niet)
04: Active
32: Reprinting
Herdruk
Orders worden in nota genomen
04:Active
43: No longer supplied by us
Teruggetrokken
Van Ditmar Bestelassortiment tijdelijk niet meer bestelbaar
Bestaande bestellingen worden niet geannuleerd en kunnen na ontvangst leverancier alsnog verwerkt worden. Nieuwe bestellingen zijn niet meer mogelijk. Afhankelijk van de situatie kan Van Ditmar het artikel later weer muteren naar leverbaar of definitief op Uitverkocht zetten. Na drie maanden zal een artikel met deze status automatisch op Uitverkocht komen.
04: Active
51: Out of Print
Uitverkocht
In afbouw - In afbouw zonder retouren - Gestopt
Enkel orders ingediend door de uitgever/eigenaar zelf worden uitgevoerd. De overige orders worden afgewezen.
07: Out of Print
40: Not available
Uitverkocht
Gestopt
Orders worden afgewezen
07: Out of Print
51:Out of Print
Uitverkocht
In afbouw - In afbouw zonder retouren - Gestopt
Enkel orders ingediend door de uitgever/eigenaar zelf worden uitgevoerd. De overige orders worden afgewezen.
09 : Unknown
40: Not available
Niet (meer) in assortiment
Teruggetrokken / Niet (meer) in assortiment
Orders worden afgewezen
10: Remaindered
47:Remaindered
In prijs opgeheven
In afbouw - In afbouw zonder retouren
Enkel orders ingediend door de uitgever/eigenaar zelf worden uitgevoerd. De overige orders worden afgewezen.
10
40: Not available
In prijs opgeheven
Niet (meer) in assortiment
Orders worden afgewezen
Verschillende uitgaven met dezelfde inhoud bij elkaar tonen
Een klant die op zoek is naar een bepaald boek (werk) vindt het prettig als hij bij elkaar kan zien in welke uitvoeringen dit boek beschikbaar is. Bijvoorbeeld een paperback, een hardback, een ebook en een luisterboek. Dit zijn vier verschillende ISBN’s, maar het zelfde werk. De koppeling tussen verschillende uitvoeringen van het zelfde werk op uw website kunt u leggen via het NSTC. (zie Block 5 RelatedMaterial).
Opbouw Product record
Een Product record bestaat uit 1 of meerdere blokken en bevat :
<Product>
Record metadata
Group P.1
Deze blokken geven aan wat het type wijziging is er over welk ISBN de volgende gegevens uit het ProductRecord betrekking hebben
Bevat de verschijningsvorm van het ISBN en de basistitelgegevens zoals titel, reeks, auteursvermeldingen, druk/editievermeldingen, de taal waarin de publicatie is uitgegeven, de omvang, en de verschillende onderwerpcoderingen zoals NUR, BISAC en AVI leesniveau (voor kinderboeken)
Bevat vermeldingen van cover, backcover, flapteksten en andere promotionele teksten, verwijzingen naar bestanden met leesfragmenten, filmpjes, gesproken teksten die gerelateerd zijn aan de publicatie
<ContentDetail> ...............</ContentDetail>
Block 3
Bevat vermeldingen over individuele hoofdstukken uit een publicatie, wordt volgens de afspraken van de ONIX Werkgroep niet gebruikt in Nederland/Vlaanderen.
Bevat gegevens over NSTC, vervangende ISBN’s en ISBN’s van een fysiek boek, waarvan een ebook is afgeleid
<ProductSupply>............... </ProductSupply>
Block 6
Bevat alle commerciële gegevens rondom de dienstverlening van de distributeur, zoals stadium dienstverlening, prijsgegevens, BTW en boeksoorten .
</Product>
Beschrijving van een Data element
Ieder Block is opgedeeld in één of meer composites, een composite is een groepering van verwante velden (data elements). Een composite kan ook andere onderliggende composites bevatten. Elk veld (data element/composite) wordt als volgt beschreven:
Element of composite - de naam van het veld
Uitleg - beschrijving waarvoor het veld dient.
Format/Posities
Alfanumeriek of Numeriek.
Voor de individuele velden wordt verklaard welke gegevens deze moeten bevatten en het formaat van het veld, numeriek, alfanumeriek. In Onix zelf worden slechts zeer beperkt veldtypes gedefinieerd; binnen CB gelden hierop echter wel bepaalde beperkingen. Wanneer CB afwijkt van een richtlijn wordt dat opgemerkt bij het veld.
In velden waar getallen worden ingevuld mogen in ONIX geen 0-waardes of negatieve getallen meer voorkomen. Als die er wel staan, dan is het ONIX bericht niet XSD valid. Dit geldt bijvoorbeeld voor het aantal pagina’s en ook voor de prijzen.
Reference name
Naam van het veld/element zoals gebruikt binnen het bericht
Short tag
De codering van het veld/element zoals gebruikt binnen het bericht
Code list
Verwijziging naar een waarde uit Code list nummer in 'ONIX Book Product Code Lists' van Editeur
ONIX M/O
Verplicht (Mandatory) of optioneel (Optioneel) volgens ONIX
CB M/O
Verplicht (Mandatory) of optioneel (Optioneel) volgens CB
Verplichtheid geldt op twee niveaus; een composite kan zelf optioneel zijn, maar indien toegevoegd in het bericht, moeten specifieke velden binnen die composite wel ingevuld worden. Daarom staat bij deze composite een ‘O’, maar voor velden binnen de composite een ‘M’. Ditzelfde geldt voor de waarden 'M' en 'O' van het CB.