Wijzigingshistorie | ||
Datum | Onderdeel | Wijziging |
| Subject Thema | Ondersteuning van Thema versie 1.5 in gebruik genomen |
| Subject Bisac | Op 16-05-2022 implementatie Bisac versie 2021 |
| P.3.2 ProductForm | Met ingang van 29-07-2021 kunnen uitgevers ISBN's registreren met verschijningsvorm Spiraalboek (Codelist 150 waarde BE) en Puzzel (Codelist 150 waarde ZJ) . Vanaf dat moment kan ProductForm de waarde BE en ZJ bevatten. |
Inleiding
Voor het presenteren van artikelen in de etalage van een webwinkel en voor het juist en volledig tonen van de gegevens van de boeken is het belangrijk dat gebruik wordt gemaakt van standaards in de uitwisseling van gegevens. Voor boeken is ISBN al decennia de internationale standaard voor het uniek identificeren van een uitgave van een boek, (en onder beheer van het International ISBN Agency te Londen). Bureau ISBN is binnen Nederland verantwoordelijk voor de toepassing van het ISBN en voor eenduidig en gestandaardiseerd vastleggen de titelgegevens van de boeken met een ISBN. ONIX is al jaren de internationale standaard voor het uitwisselen van de gegevens van de boeken met een ISBN, (en onder beheer van EDItEUR). CB faciliteert als spin in het web van de Nederlandse boekenbranche Bureau ISBN en vertegenwoordigt Nederland binnen EDItEUR.
Het doel van het bericht
Dit document beschrijft de aanlevering van artikelgegevens door het CB aan boekverkoper, uitgevers en andere derde partijen. Deze gegevens aanlevering is gebaseerd op de internationale ONIX standaard. In dit document zijn de verschillende aspecten van de gegevensuitwisseling beschreven zoals die wordt gebruikt vanuit de systemen van CB ten behoeve van het inlezen in de systemen van de afnemers van de titelinformatie van CB.
Gegevens van boeken worden regelmatig aangepast. een nieuw boek wordt al aangekondigd voordat het is verschenen. Bij verschijnen van het boek worden de gegevens gecontroleerd en compleet gemaakt door Bureau ISBN. Prijzen en beschikbaarheid kunnen wijzigen in de loop van de tijd. Er wordt aanvullende informatie toegevoegd door de uitgever zoals cover, leesfragment, boekbeschrijving, trefwoorden, recensies. Dagelijks worden de mutaties doorgegeven naar de boekverkopers in ONIX mutatiebestanden. Voor het up-to-date houden van de gegevens over het boek in de webwinkel is het belangrijk om dagelijks de mutaties te verwerken.
Gebruik document
De volledige ONIX berichtdefinitie is zo opgebouwd dat de geneste structuur, met blocks, composites en elementen (tags), zichtbaar is in de inhoudsopgave. Hiermee wordt tevens de volgorde van de composites en elementen weergegeven. Vanuit de inhoudsopgave kan eenvoudig worden doorgeklikt naar het betreffende onderdelen.
Zoekadvies
Zoeken kan het best vanuit de inhoudsopgave op hoofd- en sub-pagina of door gebruik te maken van de functietoets F3 of CTRL + F op de betreffende pagina en niet het zoekveld rechts bovenaan in het CB Wiki scherm (zie onderstaande schermprint). Het document is opgebouwd uit diverse componenten, bij zoeken via het zoekveld wordt er gezocht in de componenten database en verlaat u het document en daarmee ook het overzicht op de structuur van de gebruikershandleiding en berichtdefinitie.
Beschikbaarstelling van het bericht
Als de boekverkoper hiervoor een afspraak heeft, wordt dagelijks iedere ochtend, met uitzondering van zaterdag, een zip file geplaatst in de out-map van het FTP account wat voor de boekverkoper is ingericht. Dit bevat de mutaties van titels die gedurende de voorgaande dag(en) zijn opgetreden in de artikelgegevens of in de beschikbaarheid van een artikel. De zip file bevat 1 of meerdere bestanden met Product records, maximaal 2.500 per bestand.
Tips en trucs
Welke titels lees ik in?
Mogelijk zijn niet alle titels relevant voor uw webwinkel. Er kunnen titels in het bestand zitten die niet (meer) leverbaar zijn en die u wilt uitsluiten van het tonen op uw website. Hiervoor kunt u filteren op de waarde in de tag <ProductAvailability> .Titels met ProductAvailability 21, 22 of 23 zijn direct leverbaar. Bij ProductAvailability 10, 12, 30, 31, 32 en 34 worden orders in nota genomen. Alle overige ProductAvailabilities betekenen dat de titels niet (meer) leverbaar zijn.
Het is van belang om alle mutaties in zijn geheel te verwerken, ook van titels die u nog niet hebt opgenomen.
Hoe verwerk ik mutaties?
Mutaties kunnen bijvoorbeeld zijn: het aanvullen of bijwerken van de titelgegevens of auteurs, het wijzigen van de beschikbaarheid, het wijzigen van de prijs, het toevoegen of wijzigen van een cover, een leesfragment, boekbeschrijving of promotionele tekst, het toevoegen van trefwoorden. Om de gegevens op uw website actueel te houden is het van belang dat u de mutaties dagelijks verwerkt.
Een ONIX 3.0 bericht is opgebouwd uit blokken. Mutaties worden doorgegeven als block update. Dat betekent dat u bij een mutatie op een titel GEEN volledig record krijgt aangeleverd. U krijgt alleen het block /de blocks door waarin wijzigingen zijn opgetreden. Hiermee overschrijft u de identieke blocks in uw database.
Voorbeeld: de prijs van een boek wijzigt.
De prijs is opgenomen in het block ProductSupply.
U krijgt in het ONIX bericht een Block update door van het Block ProductSupply. Dit bevat alle gegevens in het Block ProductSupply en bevat de volledige nieuwe waarheid van dat block. U overschrijft het block ProductSupply in uw eigen aritkelbestand met het aangeleverde block. De overige blocks blijven ongewijzigd in uw database want deze krijgt u niet opnieuw aangeleverd.
Block updates, hoe verwerk ik een ONIX 3.0 mutatie bericht?
Hoe toon ik een titel op mijn website?
Het is voor de vindbaarheid van een titel van belang dat u de titelgegevens juist en volledig opneemt en dat de klant van de webwinkel kan zoeken op herkenbare woorden uit de titel en de serie. Vooral de naam van een serie is het meest herkenbare deel van de titel waar de klant het eerst op zal zoeken. De serie/reekstitel staat in een aparte <Collection> composite. Het is dus van groot belang dat u deze betrekt bij de opbouw van de titel op uw website.
Ons advies is om van de serie/reeks titel een apart veld te maken waar op gezocht kan worden en waar de klant ook alle titels uit dezelfde serie gemakkelijk bij elkaar kan zien.
Als uw database geen apart veld heeft voor de serie/reeks dan adviseren wij om de volgende logica te
gebruiken:
- Check of er een <Collection> composite met bijbehorend <TitleText> en evt. <PartNumber> in het ProductRecord aanwezig is. Zo ja plaats deze dan altijd vooraan in de titelopbouw . Als hij afwezig is wordt deze natuurlijk weggelaten.
- Check daarna hoeveel TitleElementLevels in de <TitleDetail> composite met <TitleType> 01 zitten.
- Is er alleen een <TitleElementLevel> 01 dan neemt u daar de <TitleText> van.
- Is er een <TitleElementLevel> 01 en 02, dan neemt u eerst de <TitleText> van TitleElementLevel 02 en daarachter de <TitleText van TitleElementLevel 01.
- Is er een <TitleElementLevel 01, 02 en 03 dan neemt ue eerst de <titleText> van TitleElementLevel 03, daarna die van 02 en daarna die van 01.
De titelopbouw is dus dat het meest specifieke element het laagste <TitleElementLevel> krijgt.
Als u bovengenoemde logica volgt gaat het in alle gevallen goed.
Het tonen van een auteursnaam op een website
Een klant die in een webwinkel een titel zoekt op auteur kan last hebben met verschillende schrijfwijzes van een identieke auteursnaam (Annie Schmidt, Annie M.G. Schmidt, A.M.G. Schmidt) .
Dit kan een webwinkel oplossen door bij voorkeur de gestandaardiseerde vorm van de auteursnaam in te lezen. De webwinkel kan hiermee alle titels van dezelfde auteur onder één naamsvermelding vindbaar maken en titels van dezelfde auteur bij elkaar plaatsen. Omdat nog niet alle titels zijn voorzien van gestandaardiseerde auteursnamen wordt de volgende logica aangeraden:
- Toon <Contributor> composite met <PrimaryNameType> 02 – authority controlled – als deze aanwezig is. Dit is de gestandaardiseerde auteursnaam
- Als er geen <Contributor> composite aanwezig is met <PrimaryNameType> 02, toon de auteursnaam uit de <ContributorComposite> zonder <NameType>. Dit is de auteursvermelding zoals die bij de redactionele controle door Bureau ISBN in het boek is aangetroffen.
Het tonen van de naam van de uitgever op een website
Een boek wordt uitgegeven door een uitgever en de naam van de uitgever zoals die in het boek staat is de “merknaam” (in boekjargon: imprint) en vergroot de herkenbaarheid van het boek. De uitgever zal dus zeker willen dat zijn naam wordt opgenomen bij de titelgegevens op de website. In het ONIX 3.0 record wordt de <PublisherName> (de naam van de uitgever die het boek laat distribueren via CB) opgenomen en daar waar de naam van de uitgever in het boek afwijkt van de <PublisherName> wordt ook de <ImprintName> opgenomen.
Ons advies is om voor het tonen van de uitgeversnaam op de website de volgende logica te hanteren:
- Toon de <ImprintName>
- Als deze niet aanwezig is, toon de <PublisherName>
Het interpreteren van prijsinformatie
Het is van belang dat het boek met de juiste prijs wordt getoond in de webwinkel. Daarvoor is het goed om u te realiseren dat in het ONIX file er meerdere prijsperioden voor kunnen komen. Er is echter altijd maar één prijs geldig in de tijd.
Het is ook goed om u te realiseren dat een ONIX record naast een standaard prijs ook een tijdelijke actieprijs kan bevatten.
De aanbevolen logica is:
- Als er op de systeemdatum een actieprijs geldig is, vermeld dan de actieprijs. Een actieprijs is herkenbaar aan PriceType 14 (voor fysieke boeken) of PriceType 12 (voor ebooks)
- Als er op de systeemdatum geen actieprijs van toepassing is, vermeld dan de bruto vaste boekenprijs (PriceType 04) of de bruto adviesprijs (PriceType 02).
Het interpreteren van beschikbaarheidsinformatie
De klant die zoekt op de site van een webwinkel moet juist worden geïnformeerd over de beschikbaarheid van een titel, al was het alleen al omdat hij vaak vooruit moet betalen en hij het boek al helemaal niet had besteld als hij had geweten dat het niet leverbaar was. Het is dus van belang om dagelijks de mutaties in de beschikbaarheid te verwerken. Voor de bepaling van leverbaar/niet leverbaar en wat er gebeurt met de orders kan de beschikbaarheidsstatus gebruikt worden.
Verschillende uitgaven met dezelfde inhoud bij elkaar tonen
Een klant die op zoek is naar een bepaald boek (werk) vindt het prettig als hij bij elkaar kan zien in welke uitvoeringen dit boek beschikbaar is. Bijvoorbeeld een paperback, een hardback, een ebook en een luisterboek. Dit zijn vier verschillende ISBN’s, maar het zelfde werk. De koppeling tussen verschillende uitvoeringen van het zelfde werk op uw website kunt u leggen via het NSTC. (zie Block 5 RelatedMaterial).
Opbouw Product record
Een Product record bestaat uit 1 of meerdere blokken en bevat :
<Product> | ||
Record metadata | Group P.1 | Deze blokken geven aan wat het type wijziging is er over welk ISBN de volgende gegevens uit het ProductRecord betrekking hebben |
Product numbers | Group P.2 | |
<DescriptiveDetail> ...............</DescriptiveDetail> | Block 1 | Bevat de verschijningsvorm van het ISBN en de basistitelgegevens zoals titel, reeks, auteursvermeldingen, druk/editievermeldingen, de taal waarin de publicatie is uitgegeven, de omvang, en de verschillende onderwerpcoderingen zoals NUR, BISAC en AVI leesniveau (voor kinderboeken) |
<CollateralDetail> ...............</CollateralDetail> | Block 2 | Bevat vermeldingen van cover, backcover, flapteksten en andere promotionele teksten, verwijzingen naar bestanden met leesfragmenten, filmpjes, gesproken teksten die gerelateerd zijn aan de publicatie |
<ContentDetail> ...............</ContentDetail> | Block 3 | Bevat vermeldingen over individuele hoofdstukken uit een publicatie, wordt volgens de afspraken van de ONIX Werkgroep niet gebruikt in Nederland/Vlaanderen. |
<PublishingDetail> ............... </PublishingDetail> | Block 4 | Bevat gegevens over de imprints, de eigenaar, het stadium levenscyclus en de verschijningsdatum van het artikel in de markt. |
<RelatedMaterial> ............... </RelatedMaterial> | Block 5 | Bevat gegevens over NSTC, vervangende ISBN’s en ISBN’s van een fysiek boek, waarvan een ebook is afgeleid |
<ProductSupply>............... </ProductSupply> | Block 6 | Bevat alle commerciële gegevens rondom de dienstverlening van de distributeur, zoals stadium dienstverlening, prijsgegevens, BTW en boeksoorten . |
</Product> |
Beschrijving van een Data element
Ieder Block is opgedeeld in één of meer composites, een composite is een groepering van verwante velden (data elements). Een composite kan ook andere onderliggende composites bevatten. Elk veld (data element/composite) wordt als volgt beschreven:
Element of composite - de naam van het veld | |
---|---|
Uitleg - beschrijving waarvoor het veld dient. | |
Format/Posities | Alfanumeriek of Numeriek. Voor de individuele velden wordt verklaard welke gegevens deze moeten bevatten en het formaat van het veld, numeriek, alfanumeriek. In Onix zelf worden slechts zeer beperkt veldtypes gedefinieerd; binnen CB gelden hierop echter wel bepaalde beperkingen. Wanneer CB afwijkt van een richtlijn wordt dat opgemerkt bij het veld. In velden waar getallen worden ingevuld mogen in ONIX geen 0-waardes of negatieve getallen meer voorkomen. Als die er wel staan, dan is het ONIX bericht niet XSD valid. |
Reference name | Naam van het veld/element zoals gebruikt binnen het bericht |
Short tag | De codering van het veld/element zoals gebruikt binnen het bericht |
Code list | Verwijziging naar een waarde uit Code list nummer in 'ONIX Book Product Code Lists' van Editeur |
ONIX M/O | Verplicht (Mandatory) of optioneel (Optioneel) volgens ONIX |
CB M/O | Verplicht (Mandatory) of optioneel (Optioneel) volgens CB Verplichtheid geldt op twee niveaus; een composite kan zelf optioneel zijn, maar indien toegevoegd in het bericht, moeten specifieke velden binnen die composite wel ingevuld worden. Daarom staat bij deze composite een ‘O’, maar voor velden binnen de composite een ‘M’. Ditzelfde geldt voor de waarden 'M' en 'O' van het CB. |