Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Include Page
Inleiding artikelgegevens voor boekverkopers - retailers
Inleiding artikelgegevens voor boekverkopers - retailers

Beschikbaarstelling van het bericht

Als de boekverkoper hiervoor een afspraak heeft, wordt dagelijks iedere ochtend, met uitzondering van zaterdag, een zip file geplaatst in de out-map van het FTP account wat voor de boekverkoper is ingericht. Dit bevat de mutaties van titels die gedurende de voorgaande dag(en) zijn opgetreden in de artikelgegevens of in de beschikbaarheid van een artikel. De zip file bevat 1 of meerdere bestanden met Product records, maximaal 2.500 per bestand.

Include Page
Assortimenten (dut)
Assortimenten (dut)

Tips en trucs

Welke titels lees ik in?

Mogelijk zijn niet alle titels relevant voor uw webwinkel. Er kunnen titels in het bestand zitten die niet (meer) leverbaar zijn en die u wilt uitsluiten van het tonen op uw website. Hiervoor kunt u filteren op de waarde in de tag <ProductAvailability> .Titels met ProductAvailability 21, 22 of 23 zijn direct leverbaar. Bij ProductAvailability 10, 12, 30, 31, 32 en 34 worden orders in nota genomen. Alle overige ProductAvailabilities betekenen dat de titels niet (meer) leverbaar zijn.

Note

Het is van belang om alle mutaties in zijn geheel te verwerken, ook van titels die u nog niet hebt opgenomen.

Hoe verwerk ik mutaties?

Mutaties kunnen bijvoorbeeld zijn: het aanvullen of bijwerken van de titelgegevens of auteurs, het wijzigen van de beschikbaarheid, het wijzigen van de prijs, het toevoegen of wijzigen van een cover, een leesfragment, boekbeschrijving of promotionele tekst, het toevoegen van trefwoorden. Om de gegevens op uw website actueel te houden is het van belang dat u de mutaties dagelijks verwerkt.
Een ONIX 3.0 bericht is opgebouwd uit blokken. Mutaties worden doorgegeven als block update. Dat betekent dat u bij een mutatie op een titel GEEN volledig record krijgt aangeleverd. U krijgt alleen het block /de blocks door waarin wijzigingen zijn opgetreden. Hiermee overschrijft u de identieke blocks in uw database.

Voorbeeld: de prijs van een boek wijzigt.
De prijs is opgenomen in het block ProductSupply.
U krijgt in het ONIX bericht een Block update door van het Block ProductSupply. Dit bevat alle gegevens in het Block ProductSupply en bevat de volledige nieuwe waarheid van dat block. U overschrijft het block ProductSupply in uw eigen aritkelbestand met het aangeleverde block. De overige blocks blijven ongewijzigd in uw database want deze krijgt u niet opnieuw aangeleverd.

Block updates, hoe verwerk ik een ONIX 3.0 mutatie bericht?

Include Page
Block update, verwerken ONIX3.0 mutatiebericht (dut)
Block update, verwerken ONIX3.0 mutatiebericht (dut)

Hoe toon ik een titel op mijn website?

Het is voor de vindbaarheid van een titel van belang dat u de titelgegevens juist en volledig opneemt en dat de klant van de webwinkel kan zoeken op herkenbare woorden uit de titel en de serie. Vooral de naam van een serie is het meest herkenbare deel van de titel waar de klant het eerst op zal zoeken. De serie/reekstitel staat in een aparte  <Collection> composite. Het is dus van groot belang dat u deze betrekt bij de opbouw van de titel op uw website.

...

De titelopbouw is dus dat het meest specifieke element het laagste <TitleElementLevel> krijgt.
Als u bovengenoemde logica volgt gaat het in alle gevallen goed.

Het tonen van een auteursnaam op een website

Een klant die in een webwinkel een titel zoekt op auteur kan last hebben met verschillende schrijfwijzes van een identieke auteursnaam (Annie Schmidt, Annie M.G. Schmidt, A.M.G. Schmidt) .
Dit kan een webwinkel oplossen door bij voorkeur de gestandaardiseerde vorm van de auteursnaam in te lezen. De webwinkel kan hiermee alle titels van dezelfde auteur onder één naamsvermelding vindbaar maken en titels van dezelfde auteur bij elkaar plaatsen. Omdat nog niet alle titels zijn voorzien van gestandaardiseerde auteursnamen wordt de volgende logica aangeraden:

  1. Toon <Contributor> composite met <PrimaryNameType> 02 – authority controlled – als deze aanwezig is. Dit is de gestandaardiseerde auteursnaam
  2. Als er geen <Contributor> composite aanwezig is met <PrimaryNameType> 02, toon de auteursnaam uit de <ContributorComposite> zonder <NameType>. Dit is de auteursvermelding zoals die bij de redactionele controle door Bureau ISBN in het boek is aangetroffen.

Het tonen van de naam van de uitgever op een website

Een boek wordt uitgegeven door een uitgever en de naam van de uitgever zoals die in het boek staat is de “merknaam” (in boekjargon: imprint) en vergroot de herkenbaarheid van het boek. De uitgever zal dus zeker willen dat zijn naam wordt opgenomen bij de titelgegevens op de website. In het ONIX 3.0 record wordt de <PublisherName> (de naam van de uitgever die het boek laat distribueren via CB) opgenomen en daar waar de naam van de uitgever in het boek afwijkt van de <PublisherName> wordt ook de <ImprintName> opgenomen.

...

  1. Toon de <ImprintName>
  2. Als deze niet aanwezig is, toon de <PublisherName>

Het interpreteren van prijsinformatie

Het is van belang dat het boek met de juiste prijs wordt getoond in de webwinkel. Daarvoor is het goed om u te realiseren dat in het ONIX file er meerdere prijsperioden voor kunnen komen. Er is echter altijd maar één prijs geldig in de tijd.
Het is ook goed om u te realiseren dat een ONIX record naast een standaard prijs ook een tijdelijke actieprijs kan bevatten.

...

  1. Als er op de systeemdatum een actieprijs geldig is, vermeld dan de actieprijs. Een actieprijs is herkenbaar aan PriceType 14 (voor fysieke boeken) of PriceType 12 (voor ebooks)
  2. Als er op de systeemdatum geen actieprijs van toepassing is, vermeld dan de bruto vaste boekenprijs (PriceType 04) of de bruto adviesprijs (PriceType 02).

Het interpreteren van beschikbaarheidsinformatie

De klant die zoekt op de site van een webwinkel moet juist worden geïnformeerd over de beschikbaarheid van een titel, al was het alleen al omdat hij vaak vooruit moet betalen en hij het boek al helemaal niet had besteld als hij had geweten dat het niet leverbaar was. Het is dus van belang om dagelijks de mutaties in de beschikbaarheid te verwerken. Voor de bepaling van leverbaar/niet leverbaar en wat er gebeurt met de orders kan de beschikbaarheidsstatus gebruikt worden.

Expand
titleKlik hier voor het overzicht beschikbaarheidsstatus overzicht t.b.v. van de bepaling van wat leverbaar/niet leverbaar is

Include Page
Beschikbaarheidsstatus (dut)
Beschikbaarheidsstatus (dut)
 

Verschillende uitgaven met dezelfde inhoud bij elkaar tonen

Een klant die op zoek is naar een bepaald boek (werk) vindt het prettig als hij bij elkaar kan zien in welke uitvoeringen dit boek beschikbaar is. Bijvoorbeeld een paperback, een hardback, een ebook en een luisterboek. Dit zijn vier verschillende ISBN’s, maar het zelfde werk. De koppeling tussen verschillende uitvoeringen van het zelfde werk op uw website kunt u leggen via het NSTC. (zie Block 5 RelatedMaterial).

...